Misstänkte 17-åringen häktas för polismordet

I onsdags sköts en polisman till döds i Biskopsgården. Nu häktas en 17-årig pojke misstänkt för dådet.
– Domstolen har värderat den information vi lagt fram. Den delar vår bedömning, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

ANNONS
|

Beskedet kommer efter att kammaråklagare Ulrika Åberg på lördagen begärde pojken häktad. Han greps under fredagen, och har hela tiden nekat till brott.

Han häktas för mord och mordförsök.

– Domstolen har värderat den information vi lagt fram. Den delar vår bedömning, och han är nu häktad på sannolika skäl, säger Ulrika Åberg till GP efter avslutad häktningsförhandling.

Hon är belagd med yppandeförbud och vill därför inte säga något om bevisläget eller eventuellt motiv.

Den häktade 17-åringen är enligt GP:s uppgifter ”mycket aktiv” i den pågående gängkonflikten i Biskopsgården och tidigare dömd för mordförsök och olaga hot.

LÄS MER:Polisen dog – när han utförde sitt drömjobb

Grova brott i den gängmiljö den häktade ska befinna sig i brukar vara svårutredda, hur kommer det sig att ni nu nått så långt som till häktning så snabbt?

ANNONS

– Ibland gör man ju faktiskt det bara. Det är ett gediget arbete som ligger bakom detta på alla sätt och vis. Jag skulle säga att när vi frågar ute i området, då får vi svar på våra frågor. Så det är inte en massiv tystnad vi möts av.

Är det en skillnad mot andra fall i denna miljö?

– Jag tycker att vi oftast får svar. Jag tänker att allt vi har fått in nu och vägt samman gör att vi har landat in i det här så himla snabbt. Det är bara bra, säger Ulrika Åberg.

Redan vid niotiden samlades ett medieuppbåd vid tingsrätten i Göteborg, och förhandlingen inleddes tio över tio.

Kammaråklagare Ulrika Åberg efter häktningsbeskedet: ”Det är ett gediget arbete som ligger bakom detta på alla sätt och vis.”
Kammaråklagare Ulrika Åberg efter häktningsbeskedet: ”Det är ett gediget arbete som ligger bakom detta på alla sätt och vis.” Bild: Måns Langhjelm

Åklagaren: Krävs skyndsamhet

17-åringen var av sekretesskäl inte med i rättssalen när förhandlingen inleddes, utan närvarade endast under den stängda förhandlingen.

Tio över elva kom beskedet att han häktas.

Senast 19 juli ska åklagaren väcka åtal i frågan, men kammaråklagare Ulrika Åberg säger redan nu att man kommer begära förlängning.

En ny lag säger att minderåriga kan hållas häktade i tre månader, en tid som bara får överskridas om det finns synnerliga skäl, som att det misstänkta brottet är särskilt svårutrett.

– Det gör att det krävs extrem skyndsamhet. Vi har tre månader på oss som utgångspunkt för att få ihop den här utredningen, så vi har stor press på oss.

ANNONS

I nuläget finns bara en målsägande. Det kan dock bli aktuellt att fler tillkommer, säger Ulrika Åberg.

– Det avgörs när vi fått kontrollerat exakt vilka som befann sig på vissa platser, innan vi kan göra en juridisk bedömning om de är målsägande eller inte.

LÄS MER:Hundratals i mc-kortege för att hedra dödade polisen

Motivet oklart

Vad som föranledde skjutningen på Höstvädersgatan, och om den dödade polisen var måltavlan, är oklart. Polismordet i Biskopsgården föregicks dock av flera våldsdåd som, vad GP erfar, kan ha med händelsen att göra.

Enligt källor till GP hade en känd gängkriminell, som aktivt deltagit i konflikterna, blivit beskjuten på platsen i anslutning till mordet.

En av utredarnas teorier ska vara att polismannen agerade på skottlossningen – och misstogs för en fiende av skytten.

LÄS MER:Här är teorierna om bakgrunden till polismordet

Enligt Ulrika Åberg finns tidigare kopplingar mellan 17-åringen och personer som befunnit sig kring brottsplatser, dock inte mordoffret.

– Jag vill inte utveckla det. Men det finns ett mordförsök också, säger åklagaren som är belagd med yppandeförbud.

Den häktade har restriktioner: Han förbjuds att umgås med andra häktade, ta emot besök, använda elektronisk utrustning och att följa media.

– Det är alltid svåra avvägningar, men jag har ju att skydda min utredning så gott det går. Det är så viktigt i den här utredningen att ha uppgifter som inte är påverkade på något sätt, säger Ulrika Åberg.

ANNONS
Advokat Hans Palm försvarar den misstänkte 17-åringen, som nekar till brott.
Advokat Hans Palm försvarar den misstänkte 17-åringen, som nekar till brott. Bild: Måns Langhjelm

Advokaten: Misstänkte nekar till brott

Även den häktade 17-åringens försvarare Hans Palm är belagd med yppandeförbud, och därför fåordig.

Han vill inte svara på hur hans klient mår eller hans kopplingar till gängkonflikten i Biskopsgården. Inte heller hur han ser på bevisläget, bortsett från att den häktade nekar till brott.

– Åklagarens bevisning är uppenbarligen sådan att nivån för sannolika skäl för brottsmisstankarna är uppnådda, konstaterar Hans Palm.

Advokaten motsätter sig de restriktioner hans klient belagts med.

– Ur ett generellt perspektiv kommer en 17-åring drabbas hårdare av restriktionerna än vad vad du eller jag hade gjort, som kanske kan hantera det. Hälsan och utvecklingen kan vara i fara, man är inte färdig emotionellt eller fysiskt. Att vara avskuren från all kontakt drabbar en sådan person hårdare naturligtvis.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS