Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Bild: Erik Simander/TT

Ministerns angrepp på Demokraterna: "Genuint orolig"

När finansmarknadsminister Per Bolund (MP) besökte Göteborg under lördagen så passade han på att rikta en rejäl känga mot Demokraterna.
– Jag är genuint orolig över vad som kan vara på väg att hända i Göteborg, säger Per Bolund.

ANNONS
|

Under den sista dagen före valet besökte flera partitoppar Göteborg för att övertyga osäkra väljare om att just deras parti bör vara med och styra Sverige. Per Bolund, miljöpartist och finansmarknadsminister, passade också på att ge sin syn på kommunvalet i Göteborg.

LÄS MER:Partitopparna valspurtade i Göteborg: "Konstig situation"

– Jag bär på en viss oro, inte minst kring lokalpolitiken i Göteborg där vi har ett parti (Demokraterna) som vuxit väldigt mycket och faktiskt går till val på en antiklimat-agenda där man vill riva upp den största infrastrukturinvesteringen för ett hållbart transportsystem som den här regionen någonsin har sett, säger han och fortsätter:

– De vill dessutom riva upp trängselskatten som är det effektivaste styrmedlet för att få till en hållbar stadstrafik.

ANNONS

Han menar att lokala beslut är helt avgörande för att nå målen i såväl nationella som internationella klimatöverenskommelser.

– De kräver att man på lokal nivå tar sitt ansvar och genomför den politik som behövs för att de ska vara möjliga att nå, säger Per Bolund.

Demokraterna slår tillbaka: "Oseriöst"

Henrik Munck, som efter interna stridigheter petades som ansvarig i trafikfrågor för Miljöpartiet och senare anslöt till Demokraterna, ger inte mycket för Bolunds kritik.

– Det kommer från ett oseriöst parti som nu är desperata, handlar i panik och försöker hugga på allt och alla, säger han och fortsätter:

Henrik Munck, Demokraterna.
Henrik Munck, Demokraterna. Bild: Robin Aron

– Man blir genuint orolig när ett parti lägger så stor kraft på att kritisera ett annat, då ringer varningsklockorna. Vad gäller klimatpåverkan så har Miljöpartiet nu, kvart över tolv, vaknat upp och insett att Västlänken har så negativ klimatpåverkan att man föreslår andra åtgärder i byggprocessen. Men det är alldeles för sent.

Munck refererar till ett debattinlägg i GT, signerat Ulf Kamne (MP), med rubriken "Så här kan vi minska Västlänkens klimatpåverkan".

– Det som sägs stämmer inte. Västlänken kommer att ha positiv klimatpåverkan när den väl är färdigbyggd, men det finns ett luftkvalitetsproblem under byggtiden som vi vill komma åt med de här förslagen, säger Ulf Kamne.

ANNONS

"Västlänken en klimatbelastning"

Henrik Munck menar å sin sida att Västlänkens inverkan på miljön uteslutande kommer att bli negativ.

– Det kommer inte att gå fler tåg med hjälp av Västlänken och därför blir det ingen klimatnytta, tvärtom så är bygget en stor klimatbelastning, säger han.

Den forne miljöpartisten menar istället att Demokraternas politik kommer att ge betydligt mer klimatnytta.

– Vi står för den största satsningen på kollektivtrafiken, där vi vill uppgradera spårvägen till stadsbana och satsa på busstrafiken i Göteborg, säger Henrik Munck.

Hur ser du på att kritiken kommer från en tidigare partikamrat?

– Som sagt, det är oseriöst. Demokraterna lägger fram den största satsningen på kollektivtrafik i Göteborg. Det vittnar bara om panik hos Miljöpartiet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS