Miljöpartiet: Anställ en stadsantikvarie i Göteborg

Miljöpartiet vill att Göteborgs stad anställer en motsvarighet till stadsarkitekten – men som ska rädda vackra hus från rivningar och förfall.
– I en stad att vara stolt över behöver vi också värna det värdefulla kulturarvet som finns i våra byggnader, säger Karin Pleijel (MP).

ANNONS
|

Sedan 2012 har Göteborgs stad en stadsarkitekt som säkrar upp att det som byggs i Göteborg blir så snyggt som möjligt. Staden har dessutom en stadsträdgårdsmästare med en liknande roll.

Nu föreslår Miljöpartiet i en motion i Göteborgs kommunfullmäktige att dessa ska kompletteras med en stadsantikvarie, som på en strategisk nivå ska värna om och bevara de äldre delarna av Göteborg.

– Det blir en varmare själ i en stad när vi lyckas få en bra blandning mellan det gamla och det nya, säger Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel.

Hög byggtakt i Göteborg

I dag finns det bland annat bebyggelseantikvarier anställda i kommunens regi, bland annat på stadsbyggnadskontoret. Men Karin Pleijel tycker inte att det räcker, utan menar att det måste finnas en betydligt tyngre funktion med en mer övergripande roll.

ANNONS

– Vi vet också att många göteborgare engagerar sig i ett sent skede, när hus och byggnader hotas av rivning. Valhallabadet är ett exempel. Därför är det viktigt att tjänsten kommer in tidigt på en strategisk nivå.

"Om man inte har med det här perspektivet så finns det en risk att man glömmer det”, säger Karin Pleijel (MP).
"Om man inte har med det här perspektivet så finns det en risk att man glömmer det”, säger Karin Pleijel (MP). Bild: Maria Steén

På grund av den höga byggtakten i i Göteborg är det särskilt viktigt att ha någon som kan slå vakt om Göteborgs anrika byggnader, menar Karin Pleijel.

– Sedan vet vi att riva och bygga nytt kostar väldigt mycket för miljön och klimatet, det är en resursslösare. Många gånger är det både billigare och bättre för miljön att bevara och rusta upp, i stället för att riva.

Förslaget ratas av styret

Den styrande alliansen i Göteborg ser inte behovet av en sådan tjänst. Hampus Magnusson (M) är kommunalråd med ansvar för stadsutveckling och tycker att rätt kompetens redan finns på stadsbyggnadskontoret.

– Ytterligare en sådan här roll ser jag inte behovet av, säger han.

Hampus Magnusson (M), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling.
Hampus Magnusson (M), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Samtidigt menar han att det känner sig trygg med att de juridiska bestämmelser som finns är tillräckliga för skydda Göteborgs historiska byggnader, exempelvis q-märkning och riksintressen. Och dessutom menar Magnusson att det är politikerna som har det slutgiltiga ordet.

Men alla byggnader har ju inte skyddsbestämmelser, det förekommer ju att det funnits ärenden när gamla byggnader exempelvis har kunnat rivas för att bygga något nytt.

ANNONS

– Klart att det finns. Vi från alliansen har lagt ett uppdrag om att man ska bevara den historiska stadskärnan och vilka riktlinjer som gäller stadens siluett. Så jag bedömer att det är bra som det är just nu, säger han.

LÄS MER:Nu rivs flera anrika hus i Linné – äldsta från 1877

LÄS MER:Klassiska huset på Bangatan 10 byggs om – och får nytt grannhus

LÄS MER:1800-talshusen på Bangatan får inget skydd

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS