Midsommar 2020: Hur firar du under pandemin?

En silltallrik hemma i karantän eller kanske några snapsvisor via Facetime? Hur firade du midsommar under corona-pandemin? Hjälp GP att dokumentera det historiska året – och berätta hur du firade högtiden år 2020.

ANNONS
|

Reserestriktioner, förbud mot större folksamlingar och uppmaningar till social distans gör 2020 till ett historiskt midsommar-år. Runt om i landet innebär corona-pandemin att de flesta större tillställningarna ställts in, samtidigt som SMHI meddelar att vi ser ut få vår varmaste midsommarafton under hela 2000-talet.

Men inställda stångresningar och ringdanser innebär inte att högtiden glömts bort. Runt omkring Göteborg hade tusentals västsvenskar ordnat ett corona-vänligt midsommarfirande.

Skicka in bilder på ditt midsommarfirande!

Hur gjorde du? Hjälp GP att dokumentera det historiska året genom att skicka in dina bilder och berätta hur du firade midsommar år 2020. Firade du hemma i vardagsrummet, via Facetime eller med de närmaste ute i trädgården?

Mejla oss på nyheter@gp.se. Läsarnas midsommarbilder kommer att publiceras löpande under dagen.

Trädgårdsföreningen brukar normalt locka göteborgarna med kransbindning och resning av midsommarstången. Men i år var det stillsamt.

Birgitta och Karl Göran Burlin tog en midsommarlunch i skuggan. Lite sallad och rödvin. Senare är planen att äta matjessill och ta några snapsar hemma. Något firande med barn och barnbarn ute i skärgården blir det inte i år.

ANNONS

– Det blev en enkel lunch i skuggan. Vi är ju i riskgruppen så det gäller att hålla avstånd. Men vi har det så trevligt, säger Birgitta Burlin.

Hon har tillfälligt tagit av sig sin ansiktsmask som hon sytt till sig själv och resten av familjen.

– Det blir lite annorlunda midsommar i år. Men det går bra så länge man är två. Vi har varit gifta i 57 år så vi ska nog klara oss, säger Karl Göran Burlin.

Robert och Maja Wallsson tillsammans med deras nio månader gamle son Bo.
Robert och Maja Wallsson tillsammans med deras nio månader gamle son Bo. Bild: Sanna Tedeborg

Robert och Maja Wallsson dukade upp lite sill på ett bord. För deras nio månader gamle son Bo blir det hans första midsommar.

– Det känns inte så viktigt i år. Vi tänkte bara träffa mormor och morfar här ute sen och äta lite jordgubbstårta, säger Maja Wallsson.

I Slottsskogen tog ett kompisgäng skydd under ett träd medan en kraftig regnskur öste ner.

– Planen var knytkalas och picknickfilt med lite vänner, säger Martin Westerling.

– Om det blir något nu i regnet, säger Pernilla Malmros.

Firandet i år blir annorlunda, säger de.

– Man kan inte fira med alla i år. Man har sina vänner som man umgås med. Och så håller man avstånd från folk utanför bekantskapskretsen. Men det blir trevligt ändå, säger Annette Simonsson.

ANNONS
Linnea Bohman, Olivia Lühr, Ebba Waginder band kransar i Slottsskogen.
Linnea Bohman, Olivia Lühr, Ebba Waginder band kransar i Slottsskogen. Bild: Sanna Tedeborg

Linnea Bohman, Olivia Lühr, Ebba Waginder och hundarna Otis och Stella dukade upp med picknickfilt och fika i Slottsskogen. Coronapandemin stoppade dem inte från att binda sina traditionsenliga kransar.

– Det är klart man gör det, säger Olivia Lühr.

– Sen får vi se vart kvällen tar oss, säger Linnea Bohman.

Vid Saltholmens brygga öste regnet ner vid 15-tiden. Irina och Alexandra Jampolskaia tog skydd i en kur.

– Vi ska ut till Brännö och fira i sommarstugan. Majstången där ute har de ställt in i år, säger Alexandra Jampolskaia.

– Det blir en lugn midsommar. Man tänker sig för lite extra. Men det regnar i år också, så där är allt som vanligt, säger Irina Jampolskaia.

Bild: Sanna Tedeborg
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS