Massiv polisinsats på Summerburst

ANNONS
|

Enligt vad GP erfar var det en tjej ur publiken, och några av hennes kompisar, som såg och hörde en man som uppträdde annorlunda inne på arenan.

Han ska ha visat upp ett pistolliknande föremål och även fällt kommentarer av typen "saker kommer att hända i kväll". Detta var alltså timmarna före det misstänkta terrorbrottet i London.

Informationen nådde snabbt fram till arrangörenssäkerhetsansvarigasom omedelbart kontaktade polisen.

Stor polisinsats

Larmet gick ut cirka klockan 20.00.

– Det var plötsligt väldigt många civila poliser som dök upp, visade legitimation och gick rakt på arenan, säger en personsombefann sig i anslutning till insläppet.

Samtidigt så mobiliserades ocksåden så kallade insatsstyrkan. Utrusade med förstärkningsvapen omringande man Ullevi.

ANNONS

– Vi kunde se beväpnade polismän på taken på närliggande fastigheter utefter Åvägen i Gårda, säger ett vittne.

"Tog det på stort allvar"

Kontroll av åskådare skedde i huvudsak när folk lämnade arenan, men även under pågående konsert.

Många trodde att det handlade om en planerad övning från polisens sida, inte minst mot bakgrund av att Rock am Ring i Tyskland utrymts under fredagskvällen.

Kommenderingschefen Emelie Kullmyr bekräftar polisens massiva insats:

– Vi märker en förhöjd medvetenhet. Vi får in fler larm. Just i detta fall tog vi det på stort allvar. Och när vi går igång, då kör vi på med allt vi har.

Fungerade friktionsfritt

Kullmyr konstaterar att samarbetet med arrangörerna fungerade helt friktionsfritt.

–Ett exempel på den där vaksamheten är att i år hade man stängt av garaget under Ullevi. Det hade man inte gjort i fjol.

Under lördagsnatten inleddes en förundersökning ombrott. Om rubriceringeni övrigt är misstänkt olaga hot mot folksamling eller misstänkt förberedelse till terrorbrott är ännu oklart.

Polisens spaning efter den utpekade mannen har hittills inte gett något resultat. Enligt vittnen ingick han i en grupp som bestod av fyra-fem killar.

"Vi har tillsammans med polisen agerat på en rapporterad händelse och vidtagit åtgärder. Vi kommenterar aldrig vårt säkerhetsarbete i detaljmen har både före och under hela festivalen haft en mycket nära och god samverkan med polisen. Publiksäkerheten är alltid vår högsta prioritet." skriverAnna-Clara Olofsson, marknadsansvarig på Live Nation, i ett sms.

ANNONS
ANNONS