Massgrav hittad vid utgrävning i Gamlestan

En massgrav med flera skjutna personer hittades i förra veckan vid en utgrävning i Gamlestaden i Göteborg. – Plötsligt upptäckte vi en arm till, som låg utsträckt över den förste personen. Sen hittade vi mer och mer, säger arkeologen Cathrine Andersson.

ANNONS
|

Efter tre års utgrävningar har ett spektauklärt fynd av en ny grav hittats vid Gamlstaden i Göteborg.

Fyndet gjordes för några dagar sedan då utgrävningarnabörjade som vanligt.

–Vi grävde på en person, skrapade och mejslade fram de olika benen. Då plötsligt upptäckte vi en arm till, som låg utsträckt över den förste personen. Sen hittade vi mer och mer. Och när vi grävde runtom för att hitta gravhålets väggar kom det aldrig. Det kom bara fler personer, berättar Cathrine Andersson,arkeolog och osteolog – benexpert, som tillsammans med kollegorna Astrid Lennblad och Imelda Bakunic Fridén visar runt på utgrävningsområdet.

Arkeologerna gräver imarken under Gamlestan för att säkra lämningarna från Göteborgs föregångare, medeltidsstaden Nya Lödöse, innan nybyggena för alltid raderar spåren. Staden lågvid platsen mellan1473 och 1624.

ANNONS

–Förra året grävde vi upp runt 700 skelett, på den södra delen av stadens kyrkogård. I år har vi grävt vidare på den norra delen och det är något helt annat, berättar Cathrine Andersson och fortsätter.

–Här ligger gravarna väldigt tätt och det är ovanligt många barngravar. Vi har också hittat en stor koncentration av kollektivgravar och även gravdiken, säger Astrid Lennblad.

Det är människor som ligger allt för tätt för att det ska vara enskilda gravar. Ibland ligger tre till fyra individer i samma grav, ibland ligger de i en lång rad.

Varför de begravts så är i nuläget svårt att säga. Det kan vara människor som dött under vintern men begravts tillsammans på våren, när tjälen gått ur marken. Eller många som dött samtidigt i någon epidemi.

I den senaste graven hittades till slut sex lik.Alla är troligen män och de ligger som att de har slängts ned på varandra i gropen som grävts för dem. Åldrarna är spridda. Käkarna avslöjar en hel del.

–Den yngste tycks vara i 18–20-årsåldern, med en visdomstand på väg ut. Några av de andra verkade vara lite äldre, med tandlossningar som har läkt, berättar Astrid Lennblad.

Men utgrävningen skulle avslöja mer. Inne bland benen hittade man flera muskötkulor. Tre av männen har blivit skjutna.

ANNONS

–Vi tror därför att det är någon typ av soldater. Vi vet från historiska källor att det har varit mycket stridigheter i nya Lödöse.

Imelda Bakunic Fridén berättar att staden anfölls vid flera tillfällen.

–Man hade en vall och en vallgrav, men de var inte sten och murar som senare i Göteborg, utan sand. Det är omskrivet hur dåligt byggda de var och att staden knappt gick att försvara.

Förhoppningen är att man ska kunna ta reda på mycket mer om hur männen hamnade där de gjorde.

–Det vore spännande att kunna koppla graven till något historiskt tillfälle, tar reda på varifrån muskötkulorna kommer ifrån, vem som sköt. Är männen från Lödöse eller är det fiender?

Men det är inte bara de våldsamma berättelserna som fascinerar. Astrid Lennblad berättar om ett barn hon grävde fram.

–Barnet var i sexårsåldern, fint nedlagd på något som liknade mossa och halm.

När arkeobotanikerna analyserat bädden visade det sig att det döda barnet hade lagts till vila på en alldeles vit bädd av tuvull och blommande nysört.

–Så omsorgsfullt och vackert.

Det är ett ovanligt stort utgrävningsområde som blivit tillgängligt genom de stora nybyggnationerna i Gamlestan. Ingen av de tre arkeologerna har arbetat med något liknande tidigare.

ANNONS

–De många skeletten gör att vi har en unik möjlighet att ge en bild av livet i Nya Lödöse.

Imelda Bakunic Fridén, hoppas också att den gräns som framträder bakom den utgrävda kyrkogrunden, ska visa sig leda fram till ett torg.

–Vi har hittat mycket; många hus, två stora gator och annat, men vi har ännu inte hittat något torg, stadens samlingsplats.

ANNONS