Här, vid Klippan, vill marinen placera ett minnesmonument för att markera att marinen funnits i 500 år.
Här, vid Klippan, vill marinen placera ett minnesmonument för att markera att marinen funnits i 500 år. Bild: Jonas Lindstedt

Marinen vill resa minnesmonument vid Klippan

Nästa år fyller den svenska marinen 500 år. Det ska bland annat firas genom att resa minnesstenar på fyra olika platser runtom i Sverige. Nu vill marinstaben att en av de platserna blir strandpromenaden vid Klippan.
– Det är en publik plats och en plats med historisk anknytning, säger Johan Melin som projektleder firandet.

ANNONS
|

Örlogskapten Johan Melin har letat sten. Målet har varit att hitta en bumling stor nog att dela i fyra delar och sedan placera på fyra platser runtom i Sverige, som på olika sätt har varit och är betydelsefulla för den svenska marinen.

– Faktum är att jag nu tror att jag har hittat en, som jag ska låta en stenhuggare göra en bedömning av för att se om den funkar, säger han.

De fyra tilltänkta platserna är Stockholm, Göteborg, Karlskrona och utanför Söderköping.

– De ska placeras i de tre marina garnisonsstäderna. Och det kommer Göteborg att bli från och med första oktober, säger Johan Melin och syftar på det senaste försvarsbeslutet och att Göteborg återigen får ett amfibieregemente.

ANNONS

LÄS MER:Göteborg får nytt regemente med start nästa år

Marinen blev till utanför Söderköping

Söderköping får en minnessten eftersom havskilen Slätbaken anses vara den svenska marinens födelseplats. Kristian II, också känd som Kristian Tyrann, hade sjövägen intagit Stockholm 1520. Därför behövde Sverige en egen flotta. Tio fartyg med 750 legoknektar ombord köptes in från tyska Lübeck. De fartygen anlände och ankrade i Slätbaken 7 juni 1522. Den händelsen betraktas sedermera som den svenska marinens födelse.

I Göteborg är marinens tanke att placera minnesstenen vid Klippans strandpromenad, strax nedanför Gamla Älvsborgs fästning. Det är också en plats med en viktig historisk anknytning till tiden för flottans födelse och kriget mot danskarna.

– Enligt lokala historiker var det så att Gustav Vasa personligen ledde delar av örlogsflottan därifrån i frihetskriget mot Danmark 1523, med ett antal av de fartygen som hämtades från Lübeck året innan, säger Johan Melin.

Del i ett större firande

Marinen skickade förra veckan en formell hemställan till Göteborgs kommun om att få resa minnesstenen. Den ska uppta ungefär en kvadratmeter yta och vara mellan 1,5 och 2 meter hög. Lördagen 27 augusti vill marinen ha en ceremoni för att avtäcka stenen. Det blir en del i ett firande som inleds redan på våren 2022 och som sker på flera olika platser i Sverige och som sedan avslutas till hösten.

ANNONS

När Sverige väl köpte de tio fartygen från Lübeck sägs det att man aldrig betalade köpeskillingen. Under firandet är det tänkt att den skulden ska betalas tillbaka, en gång för alla, när den svenska marinchefen åker till just Lübeck.

– Det är marinchefens ambition med det besöket men sedan får vi se hur det artar sig. Historikerna är inte riktigt överens om fartygen köptes eller om man leasade dem, även om det begreppet inte fanns på 1500-talet, säger Johan Melin.

LÄS MER:Försvarets övning – jagar ubåt utanför västkusten

Hoppas på positivt besked

Göteborgs kommun har inte svarat marinen hur man ställer sig till idén om ett minnesmonument. GP har varit i kontakt med fastighetskontoret som fick hemställan från marinstaben. Göteborgs kommun har inte tagit ställning till frågan men undersöker nu vilken förvaltning hos kommunen som ska hantera frågan. Men Johan Melin hoppas att kommunen ska nappa på idén.

– Jag haft kontakt med olika företrädare för kommunen. Det har i alla fall inte sagt blankt nej. Och jag har väldigt svårt att tro att de kommer att göra det också, säger Johan Melin.

Dessutom har även ett inledande möte hållits förra veckan mellan Göteborg & Co och Försvarsmakten om hur firandet ska gå till i övrigt.

LÄS MER:Sjö- luft- och markstridskrafter – så försvaras Västsverige

LÄS MER:Marinchefen: Västkusten behöver förstärkningar

Så ska marinen fira 500 år

Marinen firar på flera platser runt om i Sverige under nästa år, bland annat Karlskrona, Härnösand, Kalmar, Malmö och Stockholm.

I den sistnämnda staden sker firandet i början av juni. På nationaldagen är tanken bland annat att kungaparet ska ros i den kungliga slupen Vasaordern från Logårdskajen till Djurgården.

I Göteborg sker firandet mellan 26 och 28 augusti 2022.

– På fredagen är det garnisonens dag ute på Käringberget. På lördagen kommer vi ha ett publikt evenemang någonstans i Göteborg. Det kommer också finnas örlogsfartyg som kan besöka. Stigbergskajen är bokad för det ändamålet. Dessutom kommer minnesstenen att avtäckas, säger Johan Melin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS