Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas av journalister i riksdagshuset efter riksmötets öppnande.
Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas av journalister i riksdagshuset efter riksmötets öppnande. Bild: Anders Wiklund/TT

Mardrömmen för Löfven – samarbetspartierna i krisläge

Stefan Löfvens regering vilar på stödet av Miljöpartiet och Liberalerna – två partier som ligger farligt nära att åka ut riksdagen vid nästa val, visar GP/Sifos senaste väljarbarometer.
– Det skulle i allra högsta grad ändra maktbalansen, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Regeringspartiet Miljöpartiet och Liberalerna ligger på fortsatta krissiffror, visar den senaste GP/Sifos senaste väljarbarometer. Bägge hänger nämligen löst kring fyra procentspärren och skulle det stå sig till nästa val riskerar bägge att åka ut ur riksdagen.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, understryker dock att det är två år kvar till nästa val och mycket kan hinna hända tills dess.

– Det är svårt att säga om det kommer att ske – men de kommer att ligga illa till vid nästa val, säger han.

LÄS MER:POL: sifoanalys sept

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund (MP) i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund (MP) i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande. Bild: Henrik Montgomery/TT

MP:s språkrör Isabella Lövin aviserade i dagarna sin avgång. Det beskedet kommer efter en sommar där en stor del av den politiska rapporteringen just handlat om sprickan mellan MP och S i regeringen, inte minst i migrationsfrågorna.

ANNONS

– MP har velat vara i regeringsställning för att kunna påverka politiken. Det har de gjort tills viss del. Samtidigt är det uppenbart att man gång på gång får stå tillbaka och – om man inte blir överkörd – så ses man i alla fall som en junior i regeringen. Det i sig kan ha skapat en osäkerhet hos både väljare och aktivister, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER:Lövin avgår – men grundproblemet finns kvar

LÄS MER:Janine Alm Ericson utmanar om språkrörsposten

Motigt år för Sabuni

Nyamko Sabuni har i princip sedan hon tog över som ny partiledare fått kämpa med lika usla siffror som hennes föregångare Jan Björklund tampades med. Något trendbrott har inte syns överhuvudtaget.

– Partiledaren säger ofta att hon sover dåligt och oroar sig för opinionen, att januariavtalet inte är bra, men samtidigt får man igenom mycket politik och är kvar i samarbetet. Det finns en viss ambivalens, säger Jonas Hinnfors och fortsätter:

– Partiet är i grunden splittrat, vilket nästan illustreras genom vad hon säger och vad hon gör. Här saknas enigheten, vad är det för slags parti som L ska vara? Vet man inte det så blir man inte särskilt effektiv i opinionsbildning och olika väljargrupper går i otakt med varandra. Löser de inte detta så kommer spärren vara hotande nära.

ANNONS

Svår sits för S

De två partiernas krissiffror skapar en minst sagt bekymmersam situation för statsminister Stefan Löfven. Om Socialdemokraterna vill behålla makten efter 2022 så pekar allt mot att de måste samarbeta i breda koalitioner. Och då kommer det inte minst vara att viktigt att hålla sig på Miljöpartiets och Liberalernas goda sida.

– En högermajoritet där SD har inflytande är det värsta scenariot för Socialdemokraterna, men även för Centerpartiet och Vänsterpartiet. Då kan det vara viktigt för S att vara följsamma gentemot MP och L på de politiska områden som kan ge dem framgång, säger Jonas Hinnfors.

Det kan vara läge för Socialdemokraterna att börja tänka i banorna att inte köra över sin regeringspartner så väl som samarbetspartiet L allt för mycket, enligt Hinnfors.

– Kan man göra eftergifter till MP? Det här jobbiga Preem-beslutet närmar sig och samtidigt kan man behöva göra vissa kompromisser på migrationsområdet.

LÄS MER:Sabuni (L): Klimatmiljard för elektriska transporter och fordon

Liberalernas Nyamko Sabuni presenterat en budgetnyhet inför statsbudgeten för 2021.
Liberalernas Nyamko Sabuni presenterat en budgetnyhet inför statsbudgeten för 2021. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Gällande L är det viktigt att de får genomslag i sina sakfrågor – något som partiet också fått de senaste veckorna igenom en rad olika budgetutspel inför nästa års statsbudget.

– Gällande L är det möjligt att det är ännu svårare. Kör man över L är risken att den falang som vill regera med Kristersson, och indirekt med SD, stärks. Då har man förlorat L som ett stödparti.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS