Maja är 104 år och har precis friskförklarats från covid-19.
Maja är 104 år och har precis friskförklarats från covid-19. Bild: Meli Petersson Ellafi

Maja, 104, blev sjuk i covid – friskförklarades tre dagar före jul

Hög ålder är en av de största riskerna för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Därför är det inte konstigt att familjen blev orolig när Maja Sjöberg, 104, blev sjuk. Men bara tre dagar innan julafton kom ett glädjande besked: Maja är frisk igen.
– Hon har överlevt spanska sjukan, två världskrig och nu corona. Det är helt fantastiskt, säger barnbarnet Ellika Custhag.

ANNONS

Maja Sjöberg kikar ut genom dörren till äldreboendet. Personalen som öppnar dörren har munskydd och visir, men Maja är själv inte överförtjust i sitt munskydd.

Hon tar av det för fotografiet:

– Jag har inte varit med i tidningen tidigare, konstaterar hon.

I april fyllde hon 104 år. Trots sin höga ålder är hon pigg – det enda hon klagar på när vi ses är att det är kallt vid dörröppningen. Vi andra står fyra-fem meter bort, det är så nära vi får komma under rådande omständigheter.

Barnbarnet Ellika Custhag berättar att Maja har lite problem med närtidsminnet, men är kry i övrigt.

ANNONS

– Det blir lite speciella samtal men hon är väldigt positiv, glad och hänger med, säger Ellika Custhag.

Ålder den främsta riskfaktorn

Men för några veckor sedan blev Maja Sjöberg sjuk. Det visade sig vara covid-19.

– Vi blev väldigt oroliga och mejlkedjan i familjen gick varm. Vi har ju knappt fått träffa henne under året så det hade ju varit extra sorgligt om hon hade gått bort, säger Ellika Custhag.

Enligt Folkhälsomyndigheten är ålder den främsta riskfaktorn för att drabbas av allvarlig sjukdom och död om man blir sjuk i covid-19.

I mars infördes särskilda rekommendationer för alla över 70 år – de skulle undvika kontakter med andra människor. Rekommendationen har sedan dess tagits bort eftersom vissa grupper mådde psykiskt dåligt.

Äldreboenden har även haft besöksförbud i flera omgångar. Mellan 23 december och 12 januari gäller besöksförbud på samtliga äldreboenden i Göteborg, som svar på den ökande smittspridningen i Västra Götaland.

LÄS MER:Fler covidpatienter på Sahlgrenska än i våras

Tidig julklapp: Friskförklarad

Maja Sjöberg fick flera symtom: feber och hosta. Men efter några dagar vände det. Hon blev bättre och bättre och fjärde advent hade hon varit symtomfri i flera dagar.

På måndagen, bara tre dagar innan julafton, kom det efterlängtade beskedet: hon var inte längre sjuk i covid-19, utan helt frisk.

– Det känns jätteskönt. Hon har överlevt spanska sjukan, två världskrig och nu corona. Det är helt fantastiskt, säger Ellika Custhag.

ANNONS
Maja må redan ha haft corona, men närmare än såhär får vi inte komma.
Maja må redan ha haft corona, men närmare än såhär får vi inte komma. Bild: Meli Petersson Ellafi

LÄS MER:Tomteskogen i Landvetter sprider julstämning

LÄS MER:Är det här Göteborgs mest julpyntade hus?

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt. Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning. För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS