Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Bild: Robin Aron

Magnusson (M) om coronakrisen: Sahlgrenskas nedskärningar kan slopas

Coronakrisen kan efterföljas av en ny vårdkris. Något som kan innebära att Sahlgrenskas nedskärningar på nästan en halv miljard får läggas på is.
– Det måste säkert in mer pengar, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

ANNONS
|

Johnny Magnusson är högst ansvarig politiker i landets näst värst drabbade region när det kommer till coronautbrottet. Nu möter han möjligtvis sin svåraste politiska utmaning hittills.

GP rapporterade på fredagsmorgonen om att materialbristen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset börjar bli alarmerande. Sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg Larkö beskrev situationen som "snudd på skandal" men ville samtidigt inte peka ut vem som bär ansvaret för det.

LÄS MER:Sjukhusdirektören om materialbristen: "Snudd på skandal"

När Johnny Magnusson får frågan om ansvaret börjar han tala om att det under kalla kriget fanns regelverk för lagerhållning av utrustning, något som saknas i dag.

– För normalläge har vi stora lager som räcker flera veckor. Men för ett katastrofläge så går det åt rätt fort. Då är frågan: Vart sätter vi gränser och hur mycket lager ska vi hålla?

ANNONS

Men faller ansvaret på regionens politiska ledning?

– Vi har naturligtvis ansvaret. Om det inte räcker till så hade vi för lite. Men nu är vi ute och fiskar överallt och diskuterar med svenska producenter.

Inte dags för katastrofläge

Regionen uppger att den jobbar intensivt med frågan materialförsörjning sedan några veckor tillbaka. Västra Götalandsregionen har också begärt att få ett fältsjukhus med 20 intensivvårdsplatser från Försvarsmakten.

Johnny Magnusson har i dagarna ringt runt till de olika sjukhusledningarna för att bilda sig en uppfattning om hur allvarligt läget är.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S). Presskonferens om corona, VGR. Göteborg
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S). Presskonferens om corona, VGR. Göteborg Bild: Robin Aron

Regionen skulle kunna gå in i katastrofläge. Det innebär att att krisledningsnämnden aktiveras och att alla beslut kan fattas mycket snabbare än i dagens stuprörsorganisation.

– Då tar vi befälet över hela faderullan, säger Johnny Magnusson.

– Vårdmässigt kan politiken inte göra så mycket mer. Det som finns kvar att göra är att vi går upp i katastrofläge så att vi kan fatta ganska snabba beslut. Men jag har frågat sjukhusledningarna om de ser ett läge där vi skulle behöva göra det, men nej det ser de inte i dag.

Hur långt bort ligger det?

– Jag tror det ligger en bit bort.

LÄS MER:Regionen ber försvarsmakten om hjälp med fältsjukhus

Slår hårt mot samhället

Men coronaviruset slår inte bara hårt mot människors hälsa och vården.

ANNONS

– Den här krisen ställer det med stora skador på samhället i allmänhet. Inte minst våra kulturinstitutioner och vi kommer att behöva reda ut det här ekonomistiskt, säger Johnny Magnusson.

Västra Götalandsregionen är ägare till ett antal kulturinstitutioner, bland annat Göteborgsoperan, Göteborgssymfonikerna och ett antal teatrar.

– Där rinner pengarna ut varje dag, men det kommer inga pengar in.

Vad innebär det rent konkret att ni ska reda ut det ekonomiskt?

– Operan exempelvis är 28 procent finansierat av besökaren. Det betyder att 28 procent faller bort månad efter månad. Det klarar vi inte, utan vi måste skjuta till pengarna. Vi har ett ärende på väg fram där så att de inte hamnar på obestånd.

LÄS MER:Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige

Förarbrist ett stort problem

Utbrottet har också slagit hårt mot näringslivet med larm om varsel på nästan daglig basis vid det här laget.

Här har regionen skjutit till ytterligare 10 miljoner kronor till Almi Väst för att lindra svårigheterna inom exempelvis tillverkningsindustri och besöksnäring.

– Det finns pengar sedan tidigare i Almi Väst, sedan har vi ökat på lite grann med att anslå 10 miljoner till. Det ger lite större möjligheter att göra saker, men är på det hela taget små pengar.

ANNONS
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S) under fredagens presskonferens.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S) under fredagens presskonferens. Bild: Robin Aron

Ett tredje bekymmer som regionens starke man lyfter fram är kollektivtrafiken. Regionen som är Västtrafiks huvudman meddelar att de inte tänker glesa ut trafiken, däremot har de blivit tvungna att ställa in linjer ändå.

– Vi ett stort bekymmer med att vi inte har folk så det räcker för att köra alla fordon, säger Johnny Magnusson.

Senast på fredagen var beskedet att drygt 20 procent av förarna var frånvarande från sina jobb eftersom de kände sig sjuka.

Besparingar kan skjutas upp

GP har även i flera omgångar rapporterat om de massiva nedskärningar på Sahlgrenska Universitetssjukhus som väntar under året. 400 miljoner kronor ska sparas, runt 400 tjänster ska bort och mer än 500 åtgärder ska vidtas för att klara sparbetingen.

Ligger det fast?

– Vi använder för närvarande alla resurser vi har. Det innebär också att vi inte gör någon planerad vård just nu. I sin tur innebär det att köerna kommer växa rasande fort efter den här krisen.

I dagsläget har sjukhusen ställt in en del av den planerade vården för att prioritera coronaviruset. Nu varnar Johnny Magnusson för att en ny kris kan vänta runt hörnet efter corona.

– När den mest akuta krisen är över får vi en kökris som vi måste hantera. Där måste det säkert in mer pengar, men det får man ta i efterhand.

ANNONS

Det låter på dig som att det inte är aktuellt att göra nedskärningar i år?

– Nej, så länge den här krisen pågår så ska vi självklart använda allt vi har till förfogande.

Jobbar som vanligt

Johnny Magnusson uppmanar allmänheten att följa Folkhälsomyndighetens råd om att vara hemma om man känner sig det minsta krasslig samt undvika att röra sig på de platser där det finns äldre som ingår i riskgrupp.

– Nu är inte tid för att tjafsa politiskt eller med våra myndigheter. Nu försöker vi hålla ihop samhället, sa Magnusson under pressträffen.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) tänker inte arbeta hemifrån: "Myndigheten  har sagt 70 år och det har jag inte fyllt nej".
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) tänker inte arbeta hemifrån: "Myndigheten har sagt 70 år och det har jag inte fyllt nej". Bild: Robin Aron

Själv är Johnny Magnusson 67 år gammal och även om det blivit en hel del möten på videolänk den senaste tiden så arbetar han på som vid normalläge. Att jobba hemifrån är inte aktuellt.

Du är ju ganska nära att vara i riskgrupp själv?

– Ja, men myndigheten har sagt 70 år och det har jag inte fyllt nej. Det är som vanligt. Vi tror inte att ledningen ska gå och gömma sig när det är kris. Det tror inte vi inte på.

LÄS MER:AB Volvo stoppar produktionen – permitterar 20 000

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS