Professor och överläkare Magnus Gisslén svarade i över en timme på GP-läsarnas frågor. Läs alla frågor och svar längst ner i artikeln.
Professor och överläkare Magnus Gisslén svarade i över en timme på GP-läsarnas frågor. Läs alla frågor och svar längst ner i artikeln.

Magnus Gisslén svarade på GP-läsarnas frågor

Smittspridningen ligger på rekordnivåer och många är vi som undrar över vad som gäller och hur farlig den nya omikronvarianten är. Överläkaren Magnus Gisslén svarade under torsdagen på GP-läsarnas relevanta frågor.
– Det är absolut inte tabu att diskutera biverkningar av vacciner, svarar Gisslén på en av många frågor om vaccin.

ANNONS
|

Den svenska befolkningen har kanske aldrig varit mer uppmärksam på sjukdomssymptom som under den pågående pandemin.

Ett intressant svar som Magnus Gisslén gav GP-läsarna under torsdagens chatt var att så många som upp till 70 procent av alla vaccinerade inte ens uppvisar några symptom om de insjuknar av den just nu dominerande omikron-varianten.

– Troligtvis är cirka 60-70 procent av omikronfallen hos vaccinerade asymptomatiska, förklarar överläkaren och professorn i ett av sina många svar.

Många läsare undrade också vilka risker den nya omikronvarianten innebär för enskilda, och när det egentligen är dags att ta den tredje vaccindosen om man just nu är sjuk i covid-19.

ANNONS

På den första frågan är Magnus Gissléns sammanfattade svar:

Är du vaccinerad är risken väldigt liten att du blir svårt sjuk, även om du är äldre. I synnerhet om du även har tagit den tredje dosen.

På den andra frågan är svaret:

Minst tre månader. Eftersom du redan har tagit två doser och sedan genomgått en infektion har du också ett stabilt skydd mot allvarlig sjukdom.

I en intervju med Aftonbladet säger samtidigt statsepidemiolog Anders Tegnell, att han inte tycker att det finns anledning att vänta längre än tills man blir frisk innan man tar tredje dosen.

En annan av GP-läsarnas många och intressanta frågor till professor Magnus Gisslén var hur mycket effektivare skydd man får av den tredje vaccindosen när det gäller omikronvarianten.

– Skyddet mot allvarlig infektion är god också efter två doser. Skyddet mot omikron-infektion är dock endast max 20 procent efter två doser, hur mycket den tredje dosen ökar denna skyddseffekt är inte helt klart. Folkhälsomyndigheten räknar mellan 30-70 procent baserat på data från en dansk studie i sina senaste scenarier.

Gisslén: Inte tabu att prata biverkningar av vaccin

En annan läsare frågade varför det är tabu att prata om biverkningar från vaccinen – något Magnus Gisslén inte upplever att det är.

ANNONS

– Det är absolut inte tabu att diskutera biverkningar av vacciner, tvärtom är det väldigt viktigt att detta övervakas noggrant. Alla misstänkta allvarliga biverkningar rapporteras in till läkemedelsmyndigheter runt om i världen och granskas sedan för att avgöra om de har samband med vaccinationen. Vi vet nu väldigt väl att lindrigare biverkningar som muskelvärk, huvudvärk och feber är relativt vanliga medan allvarligare biverkningar är mycket ovanliga.

Signaturen Anna menar också att ovaccinerade blir påhoppade för att de väljer att inte vaccinera sig och anser att vården överdriver riskerna för att skrämma människor till att vaccinera sig. Läsaren berättade också att hon som ovaccinerad bara drabbades av väldigt milda symptom när hon blev sjuk.

– Jag tycker inte det är några påhopp utan vi försöker informera om riskerna. Det vi ser i sjukvården och det som också all statistik och studier samstämmigt visar är att risken för allvarlig sjukdom är 10-15 gånger högre för ovaccinerade jämfört med vaccinerade. De flesta får dock en lindrig infektion precis som du hade, men risken att få allvarligare infektion och också långvariga symptom är klart högre hos ovaccinerade. Det finns också en liten risk att bli så sjuk att man behöver intensivvård, vi har haft för övrig helt friska 20-åringar som vi vårdat på IVA, men det är inte speciellt vanligt.

ANNONS

Många skolbarn kommer att bli smittade

Frågor om barn som inte vaccineras var också på tapeten. Enligt Gisslén är risken stor att även skolbarn under tolv år framöver kommer att bli smittade. Risken för att de kommer bli allvarligt sjuka menade han samtidigt är liten.

– Som tur är blir yngre barn väldigt sällan svårt sjuka, det händer, men risken är utomordentligt liten. Risken är däremot stor att de blir smittade inom den närmsta tiden, men då med lindriga symptom.

Läs hela chatten med Magnus Gisslén nedan.

LÄS MER:Rekordmånga fall: "Mycket snabb smittspridning"

LÄS MER:Skarp kritik mot regeringens nya restriktioner

LÄS MER:Rekordmånga bebisar läggs in med covid-19

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS