Ulf Kristersson, moderat.
Ulf Kristersson, moderat.

M: Vi pratar med SD men förhandlar inte

ANNONS
|

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson var i fredags i Göteborg för att träffa studenter vid Handelshögskolan, men passade också på att bemöta de lokala företrädare som är kritiska mot partiledningen för den avvisande attityden gentemot SD.

- Ibland låter det som om vi aldrig pratar med varandra. Det är inte sant, säger han.

Samtalen förs framförallt i riksdagens olika utskott, där Sverigedemokraternas ledamöter ibland stöder regeringen och ibland röstar på Alliansens förslag.

- Men att förhandla med SD är en helt annan sak. Jag vill inte göra upp om en statsbudget med ett parti som bara har ett enda syfte, säger Ulf Kristersson.

ANNONS

Inom allianspartierna pågår just nu arbetet med att förnya politiken. Moderaterna har tillsatt flera arbetsgrupper, bland annat med uppdraget att ta fram förslag på hur Sverige ska klara framtida utmaningar på integrations- och invandringsområdet.

- Jag är självkritisk. Vi har inte skött de här frågorna bra. Det finns ett stort missnöje bland många människor, som vi inte tagit på tillräckligt stort allvar, säger Ulf Kristersson.

Däremot delar han inte bedömningen att Fredrik Reinfelts "Öppna era hjärtan"-tal en månad före valet fick väljare att överge Moderaterna för att i stället rösta på Sverigedemokraterna.

- Fredrik fångade en förpliktelse i en svår tid med allvarliga problem i världen. Vår eftervalsanalys har visat att talet inte bidrog till tappet. De väljare som gick från oss till SD gjorde det mycket tidigare, betonar Ulf Kristersson.

Den interna kritiken, som bland annat framfördes i söndagens GP, handlar också om att Moderaterna är ett toppstyrt parti. Ett exempel är beslutet om decemberöverenskommelsen (DÖ), som togs av partistyrelsen men aldrig förankrades i den moderata riksdagsgruppen.

- Det går inte att ha grupparbete om sådana här saker. För övrigt gäller överenskommelsen partierna, inte bara riksdagsgrupperna, säger Ulf Kristersson.

Samtidigt har han respekt för partimedlemmar som känner olust inför uppgörelsen. Och han tycker det är naturligt att de moderata kommunpolitikerna är mest tveksamma.

ANNONS

- Många lokalpolitiker har vana vid oortodoxa lösningar. Ute i kommuner och regioner finns gott om exempel på olika typer av koalitioner. Fast jag tror ingen vill ha en regering som består av M och S.

Ulf Kristersson är övertygad om att det kommer att bli en ordentlig intern debatt om DÖ, men för egen del kan han inte komma på någon annan långsiktigt hållbar lösning.

- Min bild är att det är väldigt få som ser bättre alternativ, säger han och tillägger att respekten för DÖ säkert varit större om det först hållits ett extraval.

- Många tycker nog att alla andra vägar borde ha prövats. Så det var inte bara ädelmod att ställa in extravalet, säger Ulf Kristersson.

I onsdags kom beskedet att de borgerliga partierna ska lägga fram egna budgetmotioner redan nu i vår. Den moderata partitoppen bestämde sig efter att ha vägt fördelar och nackdelar.

- Beslutet har inget med decemberöverenskommelsen att göra. Jag tror vi hade gjort så ändå.

Ulf Kristersson tycker att Alliansen nu har en viktig hemläxa. Förutom att opponera mot regeringens politik, måste varje parti investera i eget tänkande.

- Det är lätt att underskatta tiden i opposition, men att bara upprepa samma politik är dömt att misslyckas. Inför valet 2018 ska vi återformera oss till ett gemensamt valmanifest. Med nya partiledare kommer Alliansen inte att se likadan ut, men jag är säker på att den består, säger Ulf Kristersson.

ANNONS
ANNONS