Ulrika Falk, verksamhetsansvarig för Räddningsmissionens arbete för utsatta EU-medborgare. Bild: Thomas Johansson
Ulrika Falk, verksamhetsansvarig för Räddningsmissionens arbete för utsatta EU-medborgare. Bild: Thomas Johansson

M-förslag om tiggeriförbud får kritik som "ohederligt"

Ulrika Falk, verksamhetsansvarig för Räddningsmissionens arbete för utsatta EU-medborgare, är skarpt kritisk till Moderaternas förslag om tiggeriförbud i centrala stan. – Det är inte bara empatilöst, utan även ohederligt, säger hon.

ANNONS
|

Redan 2015 lade Moderaterna fram ett förslag om att kommunerna skulle kunna förbjuda tiggeri vid buss- och tågstationer och andra hållplatser för kollektivtrafik, eller vid köpcentrum, utanför butiker samt andra allmänna platser som torg och parker. Kort sagt platser där tiggarna sitter. Nu har partiet lyft frågan igen,så välnationelltsomlokalt. Ulrika Falkserutspelet som populistiskt.

– Att kriminaliserautsatta människor är bara ett sätt attgömma undan fattigdomenså folk slipper se den. Ett förbudleder inte till en bättre social situation för de mest utsatta, säger hon.

"Mänsklig rättighet"

Att människor ska kunnavädja om hjälp anser Ulrika Falkär en mänsklig rättighet.

– Människori nödmåste kunnavädja om hjälp. Den romska minoriteten har levt i extrem fattigdom i generationer och fattigdomsbekämpning tarlång tid, säger Ulrika Falk.

ANNONS

I sitt arbete för utsatta EU-medborgare vid Göteborgs Räddningsmission, har hon mött flera hundra romer som aldrig sett röken av hjälpfrån organisationer eller myndigheteri sina hemländer.

– Vi i Sverige får ofta höra att det är bättre att hjälpa människor på hemmaplan, men Sveriges samarbetsavtal med Rumänienfokuserar inte särskilt påfattigdomsbekämpning för dendiskrimineraderomska minoriteten, säger Ulrika Falk.

Hårdare klimat

Antalet tiggare i Sverige förefaller ha minskat under senare tid, vilket har flera orsaker enligt Ulrika Falk.

– Många som varit här har blivit hjälpta och fåttmöjlighet att investerai sina livoch skapa en dräglig, fungerande tillvaro. Sedan tror jag att färre kommer hit för människorinte har kontanter att ge dem i lika stor utsträckning. Klimatet har hårdnat, det är inte ett lätt liv att befinna sig på samhällets absoluta botten, säger Ulrika Falk.

ANNONS