Akut på akuten. Under julhelgen var det ovanligt lugnt på Sahlgrenskas akutmottagning, något som inte förväntas hålla länge.
Akut på akuten. Under julhelgen var det ovanligt lugnt på Sahlgrenskas akutmottagning, något som inte förväntas hålla länge.

Lugnt på akuten under julhelgen

Facken och personalen har vittnat om en ohållbar situation på Sahlgrenskas akutmottagning. En situation som kunde ha orsakat långa väntetider under julhelgen. Men helgen blev som tur var lugn för både personal och patienter.

ANNONS
|

Julledigheten är inte bara en hektisk tid för alla de julklappar som måste inhandlas, mat som ska lagas och saker som ska fixas. Det kan även vara en hektisk tid för akuten. I år har det varit en oväntat lugn helg på Sahlgrenskas akutmottagning.

– Det har gått väldigt bra. Det har funnits tillräckligt med vårdplatser och personal, säger Mona Palmqvist, tillförordnad områdeschef vid Sahlgrenskas universitetssjukhus.

Hon berättar att julafton vanligtvis är lugn, patienterna brukar komma runt annandagen. Men så har inte varit fallet i år.

– Det kan bero på att det varit färre röda dagar i år. Jag hoppas att det fortsätter att vara ett lugnt inflöde av in- och utskrivningar.

ANNONS

Även sektionsordförande för Sahlgrenska kommunal Hans Ekström pratar om en lugn helg på akuten.

– Jag tror att det beror på att folk drar sig för att komma hit under julledigheten. Det kan ha och göra med att de har läst om vilka brister som finns på akuten, säger han.

Han tror dock att inflödet av patienter kommer att öka igen under januari.

– Det kommer kanske fler nu under veckan och på nyår brukar det vara några olyckor. Men det är främst efter trettondagen som den ansträngda situationen kommer att märkas av igen.

Göteborgs-Posten har tidigare skrivit om bristerna kring Sahlgrenskas akutintag där personalen vittnat om en instabil arbetsmiljö där människor fått ligga i flera timmar utan hjälp. För två veckor sedan lämnade fackorganisationerna på Sahlgrenskas akutmottagning Kommunal, Vårdförbundet, Saco och Vision en anmälan till arbetsgivaren om en ohållbar situation.

– De 200 miljonerna som Sahlgrenska har fått för att förbättra akuten prioriteras inte på rätt sätt.

Hans Ekström pratar om att den största patientgruppen som kommer in på akuten är de äldre multisjuka. Han tror att en av lösningarna på problemet är att göra en mottagning enbart för äldre. Liknande som att det finns ett akutintag för barn och ett för förlossning, så borde det också finnas ett för de äldre som söker hjälp.

ANNONS

– Nu blir de äldre liggandes i flera timmar för att patienten har flera sjukdomar och läkarna inte vet vilken behandling som ska ges först.

Arbetsmiljöverket har tagit anmälan vidare och gör nu en bedömning kring vilka åtgärder som ska tas. En handlingsplan med vad som måste göras och en uppföljning kan krävas från arbetsgivaren.

– Jag hoppas situationen blir bättre men som det ser ut just nu är jag ganska tveksam, säger Hans Ekström.

ANNONS