Det var lugnt på stan under juldagsnatten enligt polisen.
Det var lugnt på stan under juldagsnatten enligt polisen. Bild: Jonas Lindstedt

Lugnaste juldagen på länge för polisen

Under juldagsnatten fick polisen in drygt hälften så många larm jämfört med föregående år. Enligt Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen märktes det att många stannade hemma.
– Ett normalt juldagsfirande får vi in minst dubbelt så många samtal, säger han.

ANNONS
|

När sista beställningen går klockan 20.00 blir det glest på Avenyn och Järntorget. På juldagen förra året fick polisen ta hand om fyrtio berusade personer. I år fick de ta hand om tre.

– Det känns som folk har anammat det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen.

Under juldagskvällen och natten inkom det ungefär 600 samtal till polisen, jämfört med runt tusen ett normalt år. I år fick polisen ta hand om sju narkotikabrott jämfört med förgående år då man tog hand om 25.

– Det har gjort att vår personal kunnat fokusera på andra saker än att åka till krogen där folk har bråkat, säger Christer Fuxborg.

ANNONS

Polisen satsar på trafikkontroller

Bland annat kommer polisen att fokusera mer på trafikbrott.

– Vi hade en rattfylla, vilket en fredagskväll borde varit mycket mer, säger Fuxborg och berättar bland annat att polisen kommer att kunna lägga ännu mer fokus på trafiken nu när det är lugnare på stan.

Han fortsätter:

– Vi kommer ha en hel del trafikkontroller. Väldigt många brott begås där brottslingar åker bilar, säger han.

Fick ni några larm om hemmafester i stället?

– Inget speciellt vad gäller hemmafester. Jag tycker att det är bra att vi kan ge allmänheten lite positiv feedback nu att det märks att de följt råden, avslutar Fuxborg.

Juldagens siffror från polisen: År 2019 jämfört med 2020

Lob (Lag om omhändertagande av berusade personer):

2019: 40 stycken

2020: 3 stycken

Narkotikabrott:

2019: 25 stycken

2020: 7 stycken

Misshandel

2019: 2 stycken, varav 1 grov

2020: inget rapporterat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS