Ideell insamling. Kläder som du inte använder får ett värde för någon annan, menar Nora Adin. Pengarna som kommer in när de skänkta kläderna säljs på loppis på Frilagret på lördag går till ensamkommande studerande unga på Angeredsgymnasiet.
Ideell insamling. Kläder som du inte använder får ett värde för någon annan, menar Nora Adin. Pengarna som kommer in när de skänkta kläderna säljs på loppis på Frilagret på lördag går till ensamkommande studerande unga på Angeredsgymnasiet.

Loppis till förmån för mänskliga rättigheter

Nora Adin har i höst dragit igång en ideell insamling av kläder. De skänkta kläderna säljs på Loppis i kulturhuset Frilagret på lördag.
– Vi vill stötta ensamkommande som studerar på Angeredsgymnasiet och samtidigt få folk att fundera över hur de konsumerar.

ANNONS
|

Pengarna kommer oavkortat att gå till hjälporganisationen Ensamma barn, som är verksam på Angeredsgymnasiet.

– Ungdomarna som får tillgång till pengarna är främst ensamkommande flyktingar som exempelvis inte har råd att köpa vinterkläder, kontantkort eller handla mat i slutet av månaden. Två av kuratorerna på skolan sitter i Ensamma barns styrelse och det är de två som fördelar pengarna, förklarar Nora Adin.

Nora Adin har länge funderat hur vi tar vara på kläder. Dels vad vi som privatpersoner gör med kläder som vi inte längre använder och att de kan ha ett värde för andra. Dels vad som händer i butikerna.

ANNONS

Nya jackor slängs

När hon själv började jobba i en klädbutik fick hon se hur helt nya jackor slängdes i låsta containers.

– Det skulle finnas en exklusivitet, därför slängde man kläderna hellre än att ge bort till välgörenhet. Det ansågs dåligt för märkets image att exempelvis hemlösa skulle ha på sig dessa. Det tycker jag att allmänheten bör få veta.

– Reklamationer är en annan exempel. Där väljer många klädkedjor att klippa sönder och slänga kläder som kunde ha fixats. Att aldrig ge bort var standard, säger Nora Adin.

Några butiker har hon inte fått med i denna insamling.

– Ett par butiker var först intresserade av att bidra men har hoppat av under processen.

Många vill vara med

Gensvaret hos privatpersoner har varit stort. Uppmaningen om att skänka kläder som inte längre används och ligger i källare och på vindar har gått ut via Instagram och Facebook.

– Vi har samlat in under en månad och har fått in väldigt mycket fina kläder till både barn och vuxna. Allt är nu sorterat och prismärkt. Och vi är billiga, priserna ligger mellan 30 kr och max 200. Alla ska ha råd, säger Nora Adin, som gör jobbet tillsammans med ett dussin engagerade medarbetare.

Det blir inte bara klädförsäljning i Frilagret, Lagerhuset, på lördag.

ANNONS

– DJ:s kommer att skapa god stämning under eventet och vi erbjuder också hennatatueringar. Allt för att ge ensamkommande så stor chans som möjligt till mänskliga rättigheter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS