Toppig giftspindling
Undvik den toppiga giftspindlingen. Bild: Anders Hofgren

Lista över ätbara och giftiga svampar

Svamp kan vara nyttigt och gott – eller giftigt och skadligt. Här hittar du listan på mumsiga matsvampar och deras kännetecken, men även de farliga varianter som du ska undvika.

ANNONS
|

Det finns 4 500 sorters svamp i Sverige och många skogssvampar innehåller mängder av nyttigheter som fibrer, vitaminer och mineraler.

LÄS MER:Så lär du din hund att söka kantareller

Men ungefär 50 av svampsorterna är giftsvampar. Farliga svamparna kan till exempel påverka nervsystemet, mag- och tarmkanalen och skada inre organ. Därför ska man bara äta svamp om man är säker på att den går att äta.

Är du osäker eller orolig för att ha ätit giftig svamp?

Giftinformationscentralen finns tillgänglig dygnet runt på 010-456 67 00.

Om det är akut, ring 112.

Här nedan hittar du flera goda, fullt ätbara svampar – men också de lömska giftsvamparna.

Ätbara svampar
Bild: Stefan Berg

Kantarell

grade crossed
En populär svamp som kan växa redan i juni och in på senhösten om det är milt väder. Den har en slät översida, vågig undersida slät fot och en insida som är gulvit.
Ätbara svampar
Bild: Tommy Feldth

Trattkantarell

grade crossed
Kantarellsyskonet hittar man senare på hösten. Den har en tunn, trattformad ovansida, ihålig fot och är gulbrun till brunsvart.
Ätbara svampar
Bild: Birgitta Lindqvist

Fjällig bläcksvamp

grade crossed
Bläcksvampen har först en utdragen hatt som med tiden blir mer klockformad. Svampen är vit med vita, fransade fjäll och dess fot är slät och ihålig medan köttet är vitt.
Ätbara svampar

Citrongulslemskivling

grade crossed
Den här svampen har en slemmig eller klibbig fot, är vit med citrongul fotbotten. Hatten är grålila till gråbrun och lite svartfläckig när svampen är äldre. Även hatten kan bli slemmig när det är fuktigt.
Ätbara svampar
Bild: Robin Haldert/TT

Vinternagelskivling

grade crossed
Den här rödgula till gulbruna svampen växer på stammar, stubbar och stockar av lövträd.
Ätbara svampar
Bild: Stefan Bladh / SvD / TT

Stensopp/Karljohan

grade crossed
Den här favoriten har en ljusbrun till mörkbrun hatt, en knubbig och vit till ljusbrun fot och har vitt kött.
Ätbara svampar
Bild: Hasse Holmberg

Stolt fjällskivling

grade crossed
Svampen har en klotformad och gråbrun hatt, som med tiden blir välvd och utbredd med en liten puckel, samt uppsprickande bruna fjäll mot en vit botten. Hatten kan bli 30 centimeter i diameter och en vit och ihålig fot.
Ätbara svampar
Bild: Janerik Henriksson/TT

Blodriska

grade crossed
En svamp med en hatt som är välvd till trattformig samt slät, orangefärgad med cirkelformade zoner, ofta grönfläckig. Foten är ihålig och när man bryter svampen utsöndrar köttet en morotsfärgad saft.
Ätbara svampar
Bild: Emil Langvad/TT

Brunsopp

grade crossed
Svampen har en brun och välvd eller utbredd hatt och ett rör som börjar som gulbrunt för att sedan bli gulgrönt. Dess kött är vitt till gulvitt och rören blir ofta blåaktiga när man tar på dem.
Giftiga svampar
Bild: Pontus Lundahl/TT

Giftig: Vit flugsvamp

grade crossed
Den vita flugsvampen kallas enligt svampguiden.com "Destroying Angel" eftersom den har orsakat så många dödsfall. Den innehåller cellskadande gifter som kan vara livshotande om man inte får behandling i tid. Svampen har en konisk till klockformad hatt som är vit och med tiden gul till gulbrun. Foten är spenslig och vit med vita oregelbundna flockar. Den luktar inte så mycket till en början men med åldern utsöndrar den en sötaktigt frän och obehaglig lukt.
Giftiga svampar
Bild: Olof Ohlsson

Giftig: Lömsk flugsvamp

grade crossed
Kan vara dödligt giftig och har orsakat många dödsfall i Europa. Svampens hatt är välvd till utbredd och har en grönaktig färg med mörka, inväxta trådar medan foten är vit och grönaktig. Liksom den vita flugsvampen luktar den inte så mycket till en början med får med tiden en kraftigare, sötaktig och obehaglig lukt.
Giftiga svampar
Bild: Anders Hofgren

Giftig: Toppig giftspindling

grade crossed
Detta är en av våra farligaste giftsvampar. Enligt Svampguiden ska man i regel undvika alla bruna svampar med bruna skivor. Giftspindlingen har en rödbrun till gulbrun hatt som är matt, filthårig och toppig men ibland tillplattad i mitten. Foten är rödbrun och klädd med oregelbundna gula sicksack-band.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS