Lill-Marie satsar stort och bygger smått

Det började med att Lill-Marie Boström ville piffa upp sitt trädgårdsland med en liten stuga med tillhörande ladugård. Nio år senare har det ursprungliga byggprojektet vuxit till 45 kopior av mer eller mindre kända byggnader.

ANNONS
|

Lill-Maries Lillputtland ligger mitt inne i skogen – närmare bestämt vid Nordåsen utanför Hudene. Det är inte helt lätt att hitta fram även om det med jämna mellanrum dyker upp handgjorda skyltar utmed den krokiga lilla grusvägen som förkunnar att vi är på rätt väg.

Den där gången för nio år sedan när Lill-Marie bestämde sig för att snygga till trädsgårdslandet hade hon ingen tanke på att det skulle bli mer än en liten enkel lantgård i miniformat. Då arbetade hon fortfarande inom vården som personlig assistent. Byggandet var en fritidssysselsättning.

Inspirerad av alla uppmuntrade ord från släkt och vänner bestämde hon sig för att utöka den lilla gården med ytterligare en byggnad. Sedan fortsatte det av bara farten.

ANNONS

– När jag hade byggt sex, sju hus tyckte gubben att det kunde räcka. Men all uppskattning i kombination med att jag tyckte att det var så roligt gjorde att jag fortsatte, konstaterar Lill-Marie och med ett förnöjt leende på läpparna.

Efter att hon gick i pension tog byggandet rejäl fart. Hennes Lillputtland blev vida känt och lockade långväga besökare som kom för att se på minimodeller av allt från Storkyrkan i Stockholm till den gamla teatern i Borås.

Besökarna som dök upp fascinerades av Lill-Maries hantverkskonst. Men de undrade varför det inte fanns något kafé i anslutning till parken.

– Så det blev till att bygga ett. Gubben hjälpte mig. Tillsammans snickrade vi ihop en kafédel i direkt anslutning till vårt hus, berättar Lill-Marie.

Materialet till både utbyggnaden och de små husen i den ständigt växande trädgården kommer från vindfällor i den intilliggande skogen.

Lill-Marie får hjälp med att förvandla de fallna träden till virke i olika dimensioner. Men allt övrigt arbete svarar hon själv för. Förutom att skruva, såga och måla små hus har hon anlagt trädgårdsland och gångar samt grävt dammar.

Hittills är det Storkyrkan i skala 1:10 som har slukat störst arbetsinsats och mest material.

ANNONS

– Den var jobbig att bygga. Men jag är rätt nöjd med resultatet, förklarar Lill-Marie och blickar upp mot kyrktornets topp.

Även om hon har en egen liten verkstad bygger hon i stort sett alla hus på plats hemma i trädgården. Här finns förutom tidigare nämnda kopior även miniatyrer av bland annat Änglagård, Edvard Griegs villa i Bergen, gamla Åsle tå by utanför Falköping, Herrljunga kvarn och den gamla möllan i Fleninge. Även ett typiskt alphus har fått en egen liten plats i Lill-Maries Lillputtland.

– De flesta husen har jag inte sett i verkligheten utan de har jag snickrat ihop efter att ha studerat bilder tagna från olika håll, förklarar Lill-Marie som aldrig har gått någon slöjd- eller snickarkurs utan är helt och hållet självlärd.

Hon berättar vidare att hon alltid har varit intresserad av hantverk av olika slag. Innan hon började bygga småhus skapade hon träormar av martallar som hon fann ute på de småländska mossarna. Ett 50–tal kräldjur i trä hann det bli innan hon la träormsintresset åt sidan. Dessförinnan hade hon en period när hon stickade lusekoftor och virkade sängöverkast:

– Jag har alltid gillat att arbeta med händerna. Och man behöver ju som tur är inte bli miljonär på sin hobby. Det jag har gjort har jag alltid gjort för att det har varit skoj,

ANNONS

Trots allt slit säger sig Lill-Marie ingalunda ha tröttnat på sitt älskade Lillputtland. Hon försäkrar att hon fortfarande tycker att snickrandet är lika roligt som när hon började. Däremot är Lill-Marie inte lika förtjust i det nödvändiga underhållsarbetet. Framförallt gillar hon inte det pilljobb som till exempel målandet av alla små trädetaljer för med sig.

Just nu är Lill-Marie i full färd med att få färdigt två lekstugor där besökande barn ska kunna leka. Hennes förhoppning är att de små husen ska vara klara till säsongsstarten i maj och att de ska locka fler barnfamiljer till parken.

Hittills är det i första hand pensionärer som har attraherats av de små byggnaderna på Nordåsen. Ett par tusen besökare brukar årligen ta sig en tur till Lill-Maries lilla drömvärld.

ANNONS