Levande julkrubba i Biskopsgården

En änglakör, ett tjugotal ideella skådespelare samt en kamel, en åsna och ett antal får åkte på en miniturné bland annat till Biskopsgården på söndagen för att berätta om julens budskap. Det handlar om Betlehem och Jesu födelse i dramaföreställningen Levande julkrubba.

ANNONS
|

"Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas". Så inleds julevangeliet i Bibeln och så börjar också föreställningen Levande julkrubba.

Änglakör håller ihop dramat

Berättaren Ragnar Lindberg har en central roll. Han och änglakören, 16 elever från LM Engströms gymnasiums musikklass, håller ihop föreställningen och för berättelsen framåt.

Linda Andreasson gör rollen som Maria och vid sin sida har hon Andreas Hamberg som Josef.

– Det är första året som jag är med. Det har varit intensivt men väldigt roligt. Vi gör 20 föreställningar på tre dagar, säger Andreas Hamberg efter den 18:e föreställningen, på gräsmattan utanför Biskopsgårdens kyrka.

ANNONS

Andreas Hamberg arbetar som lärare och musiklärare för förskoleelever. Fritiden ägnar han åt teater och han är aktiv i två teatergrupper i Teaterhuset i Mölndal, där han satte upp en egen pjäs i höstas.

– Den hette "Kom ihåg den fria världen" och var ett politiskt drama, och lite politiskt drama blir det ju med kung Herodes här också, säger han.

Pengar till Stadsmissionen

Efter 17 föreställningar utanför Domkyrkan i fredags och lördags åkte Levande julkrubba under söndagen ut på en miniturné till Biskopsgården, Mölndals centrum och Landvetters centrum. Det ger ett extra tillskott till Göteborgs stadsmission.

– I samband med julkrubban samlar vi in pengar till Stadsmissionens arbete med utsatta människor i vår stad. Förutom avgifterna på turnén skramlar vi med bössor och eleverna från LM Engström har spelat in en cd-skiva som säljs för 100 kronor och alla pengar går till Stadsmissionen, berättar Susanne Olbing, präst i Domkyrkoförsamlingen och den som håller ihop julkrubban.

Det är nu mer än tjugo år sedan Domkyrkan och Stadsmissionen och dess egen kyrka, S:t Johanneskyrkan, hittade ett sätt att nå ut med julens budskap till en större publik.

– Ett vinnande koncept som utvecklats genom åren och vuxit till ett 20 minuter långt drama med totalt 50 personer som hjälps åt, säger Susanne Olbing,

ANNONS

Katinka Randin är till vardags präst i Johanneskyrkan.

– Vi har en stor verksamhet och pengarna som kommer in är viktiga för att kunna hjälpa dem som har det svårt. Flera av skådespelarna är våra gäster och det är viktigt att få vara med i den här gemenskapen, få dela med sig av glädje och denna fantastiska berättelse, säger Katinka Randin, som själv gör rollen som Herodes.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS