Lars Gelander, chef för Barnmedicin på Drottning Silvias Barnsjukhus, vill skapa en mer attraktiv arbetsplats.
Lars Gelander, chef för Barnmedicin på Drottning Silvias Barnsjukhus, vill skapa en mer attraktiv arbetsplats.

Ledningen på Barnmedicin tvingas tänka till

De fem sjuksköterskorna som lämnade har tvingat ledningen på Barnmedicin att tänka till.… – Vi måste skapa en bättre arbetsmiljö, säger Lars Gelander.

ANNONS
|

– I dagsläget står vi inför en ordentlig uppförsbacke.

Verksamhetschefen på Barnmedicin Lars Gelander tillträdde efter att den kritiserade omorganisationen drivits igenom.

– Även innan fanns ett rekryteringsbehov. Nu har det inte bara växt. Vi har också ett rykte som kanske inte är att man tänker wow precis.

Han är tydlig med att läget kring årsskiftet var akut och en förändring nödvändig.

– Barnmedicin svarade för nästan hela SU:s underskott. Då krävs snabba beslut och det är svårt att agera utan att riskera stora konsekvenser.

Gelander tror att man med mer tid hade kunnat hitta andra vägar. Nu återstår i stället att i efterhand rädda det som räddas kan.

ANNONS

– Efter det som hände är det viktigt att vi gör en ordentligt satsning för att skapa en attraktivare arbetsplats. För vi vill absolut inte förlora fler, säger Lars Gelander.

I satsningen har man tagit fasta på att de som sade upp sig framför allt var personer som tvingades lämna verksamheter med mer kontinuitet och hanterbara scheman.

– I den akuta slutenvården finns idag inga attraktiva scheman.

Gelander säger att det hade varit enkelt att säga att man skulle ta bort alla obekväma arbetspass, men det är inget alternativ. Istället vill han skapa tjänster som knyts mer till patienter och vissa tillstånd, så att man arbetar viss del inom slutenvården men också på mottagningar och i dagvården. Då skulle obekväma pass kunna delas upp.

– Man måste kunna förena arbetet i akutsjukvården med familj och ett eget liv.

Lars Gelander har också som mål att i framtiden aldrig hamna i ett ekonomiskt läge likt det i vintras.

Färre patienter och fler överraskningar gör att barnsjukvården skiljer ut sig med ett stort inbyggt ekonomiskt risktagande och kraftiga svängningar. Med ökad kontroll hoppas Gelander undvika nya akuta lägen.

Han ser ingen quick fix någonstans. Efter influensasäsongen har den akuta krisen lättat, men i sommar kan Barnmedicin inte ha så många vårdplatser öppna som tidigare somrar. Avhoppen är en avgörande del i det.

ANNONS

Förhoppningen är att läget ska vara ett annat nästa sommar. Att man då lyckats bygga upp en tillit och attraktionsförmåga som gör att alla tjänster kan tillsättas.

Det är upp till bevis nu då?

– Ja, det är extremt mycket upp till bevis. Och det är mitt ansvar.

ANNONS