Lann (KD) öppnar för att utvädera lov i hemtjänsten

De rödgröna vill utvärdera hur införandet av lov i hemtjänsten fallit ut. Äldrekommunalrådet Elisabet Lann (KD) utesluter inte den tanken och håller med om att systemet, som det ser ut i Göteborg, har brister.
– Vi har lagt på så mycket administration att det finns utförare som går back varje månad, säger hon.

ANNONS
|

Tre år har gått sedan Göteborgs stad, efter långa och hårda politiska strider, införde lov – lagen om valfrihet – inom hemtjänsten. Reformen gör det möjligt för den som fått beviljad hemtjänst att fritt välja utförare bland dem som godkänts av staden.

Vänsterpartiet kämpade emot att lov skulle införas och har vid upprepade tillfällen lyft frågan om att avveckla systemet. Inför torsdagens kommunfullmäktige ligger en motion med just det kravet från partiets kommunalråd Daniel Bernmar. Nu lägger man också, tillsammans med MP och Fi, fram ett yrkande om att utreda vilka effekter reformen fått för ekonomin, de äldres omsorg och personalens arbetsmiljö.

ANNONS

– Varje gång vi försökt riva upp lov har vi mötts av argumentet att vi måste utvärdera och se hur det blivit, så av den anledningen lade vi det här förslaget. Nu är det upp till bevis för de partier som säger att de är beredda att ompröva sin uppfattning, säger han.

Bernmar (V): Dyrt och dåligt

Vad tror du att utvärderingen kommer att visa?

– Den kommer visa att det har varit kostsamt, att det påtagligt försämrat arbetsmiljön och att det inte lett till några kvalitetsförbättringar. Vi ska också komma ihåg att en stor andel av göteborgarna inte kan välja och att en stor andel inte vill välja privata utförare, utan det är ungefär fem procent som väljer.

För Elisabet Lann är det inget alternativ att avveckla lagen om valfrihet inom hemtjänsten i Göteborg.

– Nej, absolut inte. Alliansen är jätteangelägna om att inte bara ha kvar lov, utan att utveckla lov så att den ger verklig valfrihet, säger hon.

Vad tycker du om utfallet så här långt?

– Utfallet är väl att det inte är så många som valt alternativa utförare, men det handlar också om att vi inte har så många utförare som valt att etablera sig här. Jag har träffat aktörer som säger att de inte vågar lita på Göteborg. Företagen tar stora risker för att etablera sig och då måste det finnas en stabilitet och villkor som går att leva upp till.

ANNONS

Brister i systemet

Elisabet Lann har inget principiellt emot den utvärdering som V-MP-Fi föreslår. För det finns delar i systemet, som det är upplagt här i Göteborg, som hon menar fungerar mindre bra. Hon berättar att hon varit i kontakt med en idéburen utförare som har verksamhet både i Alingsås och Göteborg och som trots att ersättningen är lägre i Alingsås lyckas få ekonomi i verksamheten där – men inte i Göteborg.

Här går utföraren back varje månad.

– Och det beror på att den modell vi valt är så administrativt tung. Vi tvingar utförarna till dyr administration. Av någon slags misstänksamhet tycker vi att vi behöver så mycket kontroll om vi sätter in andra utförare. Det tycker jag är sorgligt.

Vill bort från detaljstyrning

Hon säger att staden behöver komma bort från en kostsam detaljstyrning, ge större frihet till utförarna och istället titta på utfallet.

– Om inte kvalitén håller då väljer man ju bort. Det är det fina med loven.

Daniel Bernmar ger inte mycket för argumentet att tung administration skulle vara ett hinder för utförarna.

– Det Elisabet Lann menar med tung administration är i praktiken att vi ställer samma hårda kvalitetskrav på externa utförare som vi gör på vår egen utförare. Att vi skulle ha det så röstades igenom av ett helt enligt fullmäktige.

ANNONS

Förslaget om att utvärdera lov kommer att tas upp i kommunstyrelsen senare i mars.

LÄS MER:Kommunen bryter kontrakt med hemtjänstföretag

LÄS MER:Alliansen tvingas backa om lottning i hemtjänsten

LÄS MER:De stora LOV-utförarna ratar Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS