Lättade restriktioner med perfekt tajming för West Pride

I veckan hålls festivalen West Pride i Göteborg – och på lördagen var det dags för prideparad på stadens gator.

ANNONS
|

Det blev ingen West Pride 2020. Inte heller i somras.

Men de lättade pandemirestriktionerna kom med perfekt tajming för arrangörerna och deltagarna på West Pride-festivalen.

Med vädret hade man inte samma tur. Men många rustade sig med paraplyer och regnponchos och samlades runt Götaplatsen och längsmed Avenyn samlades människor för att heja på paraden.

Verksamheteschefen: ”Känslan brukar vara euforisk”

Längst fram i tåget skulle Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef för West Pride, gå.

– Känslan brukar vara euforisk! säger hon strax innan det hela ska dra igång.

Årets parad är speciell, inte bara för att den hålls i oktober – det är nämligen också den första sedan coronapandemin bröt ut.

ANNONS

2020 ställdes West Pride in helt, och ersattes av en digital, global festival. Inte heller i somras blev det av, men i veckan var det äntligen dags. På lördagen nårdde festivalen sin kulmen med paraden som gick från Gibraltarvallen och avslutades i Bältespännarparken.

Prideparaden under West Pride går på lördagen mellan Gibraltarvallen och Bältespännarparken i Göteborg.
Prideparaden under West Pride går på lördagen mellan Gibraltarvallen och Bältespännarparken i Göteborg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

LÄS MER:Stor guide – detta händer i Göteborg när stan öppnar

LÄS MER:West pride manifesterar vikten av jämlikhet och mångfald

Färre deltagare i oktoberregnet

Emma Gunterberg Sachs menar att det betyder mycket att äntligen kunna köra igen:

– Det är helt fantastiskt att det äntligen blir av, att vi nu får gå där och stå upp för mänskliga rättigheter igen. Det har ett väldigt viktigt symboliskt värde.

Hur många blir ni i år?

– Det är svårt att säga, men tusentals! Jag tror att det blir färre än ett vanligt år, dels eftersom det inte är i juli och dels eftersom vi meddelade ganska sent att det skulle bli av, säger Emma Gunterberg Sachs.

Märta Stenevi och Edvin Törnblom på plats

Under veckan har det hållits utställningar, filmvisningar och föreläsningar för att uppmärksamma festivalen.

Efter paraden på lördagen fortsätter firandet i Eriksbergshallen där en lång rad artister och talare kommer att framträda. Bland namnen finns exempelvis komikern och poddaren Edvin Törnblom, jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) och artisten Tove Styrke.

West Pride beskrivs på den egna hemsidan som en konst- och kulturfestival och har som syfte att skapa samtal och trygga mötesplatser för hbtqi-personer, uppmärksamma normkritik och motverka fördomar och diskriminering baserat på sexuell läggning, könstillhörighet eller könsuttryck.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS