En lärare i Göteborg fick en skriftlig varning efter att hon gett alla sina elever betyget A.
En lärare i Göteborg fick en skriftlig varning efter att hon gett alla sina elever betyget A. Bild: Susanne Hjalber

Lärare gav alla elever A i betyg i löneprotest

En högstadielärare i Göteborg får en varning efter att hon gett alla sina elever – mellan 300 till 350 elever – betyget A. Några elever som tidigare riskerade att få ett F i betyg blev i stället lovade högsta betyg. Anledningen ska ha varit att läraren var missnöjd med sin lön, rapporterar Expressen.

ANNONS
|

Bara några veckor före betygssättningen ska högstadieläraren i matte och NO ha hamnat i konflikt med skolans biträdande rektor om sin lön.

Hon förklarade då att lönen var ”kopplad till prestation och att elevernas måluppfyllelse är en indikation på hur väl man som lärare presterar”, rapporterar Expressen och hänvisar till den arbetsrättsliga utredningen.

Under mötet fick läraren veta att hennes elever inte verkade klara sig lika bra i hennes klasser som i andra klasser.

”NN blev då upprörd och biträdande rektor beskriver att diskussionen låste sig. Mötet avslutades utan samförstånd”, ska det stå i utredningen.

Samtliga elever fick högsta betyg

Efter samtalet mellan läraren och den biträdande rektorn började rykten att sprida sig om att läraren sagt att hon skulle ge samtliga elever A i betyg i löneprotest.

ANNONS

Några av lärarens elever ska tidigare också ha fått en F-varning, vilket innebär att eleven riskerar att få ett underkänt betyg. En förälder till en av dessa elever ska ha kontaktat den biträdande rektorn och uppgett att eleven nu hade blivit lovad ett A i betyg.

Skolledningen började fatta misstankar och några dagar senare upptäckte man att läraren hade uppdaterat betygen i skolans datasystem. Där stod det att samtliga elever – mellan 300 till 350 elever – skulle få betyget A.

”Orkar inte med alla lögner och dubbelmoral, alla får betyget A från mig. Slut”, skrev läraren i ett meddelade till skolledningen, enligt Expressen.

Fick en skriftlig varning

En utredning inleddes och läraren fick tillsammans med en kollega ändra alla betyg och enligt skolledningen ska samtliga elever till slut fått rätt betyg. Läraren fick också en skriftlig varning.

”Att på detta vis använda sin myndighetsutövning som betygssättande lärare som en påverkansmetod ses som högst anmärkningsvärt och inte att betrakta som förenligt med uppdraget som lärare”, menade Grundskoleförvaltningen och tillade att man ser allvarligt på att läraren har gett falska besked.

Läraren uppgav att hon ville uttrycka sitt missnöje över verksamheten och samtidigt uppmärksamma rektorerna om missförhållanden. Hon hävdade också att hon inte fått tillräckligt med stöd i klassen.

ANNONS

I ett mejl till Expressen skrev Grundskoleförvaltningen att ärendet är avslutat och utagerat.

LÄS MER:Barnen är för dåliga på matte – Göteborg sticker ut

LÄS MER:Unga företagare skapar gratis idrott för barn i Bergsjön

LÄS MER:Katjas autistiska dotter nekas skolskjuts – får betala tusentals kronor för färdtjänst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS