Om företagen bryter mot förbudet riskerar de böter på 10 000 kronor.
Om företagen bryter mot förbudet riskerar de böter på 10 000 kronor. Bild: Fredrik Persson/TT

Läkemedelsverket förbjuder självtester för corona

Myndigheten förbjuder två självtester för viruset som marknadsförs i Sverige. Anledningen är att de inte är tillräckligt säkra.

ANNONS
|

Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten har tidigare avrått från självtester för covid-19 eftersom de inte anses vara tillräckligt exakta. Nu förbjuds två olika självtester som marknadsförts till svenska kunder.

LÄS MER: Fler äldre får vård hemma under coronakrisen

Anledningen är att tillverkarna inte kan visa att produkterna är tillförlitliga. Inom sjukvården används tester som kan sätta en diagnos med nästan 100 procents säkerhet. Utöver proven använder vårdpersonalen observationer och patienthistorik.

– Sjukvården har helt andra möjligheter att bedöma resultatet. Med självtesterna har man för lite bakomliggande information för att få ett tillförlitligt resultat, säger Ewa-Lena Hartman som är gruppchef på Läkemedelsverket.

ANNONS

Kan visa fel

Enligt Folkhälsomyndigheten riskerar privatpersoner att testa sig själva i fel fas i sjukdomsförloppet. Då kan testerna visa att man är frisk trots att man är smittad.

Ewa-Lena Hartman rekommenderar att man ska kontakta sjukvårdsupplysningen om man misstänker att man är smittad.

Hur vanligt är det med självtester för covid-19?

– Jag har väldigt begränsad information om det. Men vi ser ett intresse från aktörer att importera och sälja tester på nätet. Då viktigt att man som konsument förstår riskerna och vet vad man ger sig in på.

Om företagen bryter mot förbudet riskerar de böter på 10 000 kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS