Efter en nedgång i början av maj ökar nu igen antalet patienter med covid-19 som är i behov av sjukhusvård i Göteborg.
Efter en nedgång i början av maj ökar nu igen antalet patienter med covid-19 som är i behov av sjukhusvård i Göteborg. Bild: Olof Ohlsson

Kurvan har vänt upp – nu läggs fler in på sjukhus

Förra veckan varnade Sahlgrenska universitetssjukhuset för att kurvan över antalet personer med covid-19 som är i behov av sjukhusvård hade planat ut. Nu har kurvan vänt uppåt igen och värre befaras det bli med tanke på hur det sett ut i Göteborg i helgen, menar chefläkaren Thomas Brezicka.
– Vi var väldigt bekymrade förra veckan och vi är ännu mer bekymrade nu, säger han.

ANNONS
|

Den 4 maj sades Västra Götalandsregionen ha nått toppen för antalet patienter med covid-19 som var i behov av sjukhusvård då totalt 376 patienter låg inlagda på sjukhus.

I slutet av förra veckan låg 271 patienter inlagda vilket då var den lägsta siffran sedan den 22 april.

Sedan den 28 maj har dock antalet patienter i behov av sjukvårdsvård ökat dag för dag och under måndagen låg 307 patienter inlagda på något av regionens sjukhus. (Se hela kurvan här).

Sedan den 28 maj har antalet patienter som ligger inlagda på sjukhus med covid-19 i Västra Götalandsregionen ökat dag för dag, från 271 patienter den 28 maj till 307 den 1 juni. Bläddra bild för att se utvecklingen över längre tid.
Sedan den 28 maj har antalet patienter som ligger inlagda på sjukhus med covid-19 i Västra Götalandsregionen ökat dag för dag, från 271 patienter den 28 maj till 307 den 1 juni. Bläddra bild för att se utvecklingen över längre tid. Bild: VGR

Thomas Brezicka är chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och varnade redan den 27 maj för att en vändning var på gång.

ANNONS

LÄS MER:Larmet: Nedgången har stannat av – coronaviruset sprids mer igen

Kurvan har vänt

På Sahlgrenska såg man då hur nedgången över antalet inneliggande patienter hade börjat plana ut. När GP är i kontakt med honom på måndagskvällen berättar han att kurvan nu har vänt uppåt.

Förra veckan varnade SU för att nedgången i kurvan över nyinlagda patienter med covid-19 hade planat ut. Då låg siffran i genomsnitt på 12 nyinlagda patienter per dag. Den senaste genomsnittsiffran över en sjudagars period är 16.
Förra veckan varnade SU för att nedgången i kurvan över nyinlagda patienter med covid-19 hade planat ut. Då låg siffran i genomsnitt på 12 nyinlagda patienter per dag. Den senaste genomsnittsiffran över en sjudagars period är 16. Bild: Sahlgrenska universitetsjukhuset

– För två veckor sedan såg vi hur kurvan tvärbromsade och nu går den uppåt. Vi hade en maximal inläggningsfrekvens i snitt på 23 patienter per dag när det var som högst, räknat på ett rullande genomsnitt över de sju senaste dagarna. Sedan gick det ner till 12 per dag, men nu har siffran stigit till 16, säger chefläkaren.

Thomas Brezicka ser ingen annan förklaring till vändningen än att folk i allt större utsträckning har börjat umgås tätare med varandra och i högre grad har slutat att lyssna till Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner.

– Det är beteendet hos människor som påverkar detta, man ser att människor beter sig allt mer som att det inte är någon smittspridning längre. Det är fullt med folk i affärer och i barer och på uteserveringar. Folk rör sig mer än tidigare och det är för tidigt att göra det. Effekterna ser vi nu när inläggningarna ökar eftersom fler blir sjuka, säger han.

LÄS MER:Tegnell inte oroad över helgens folksamlingar i Slottsskogen

Befarar att det bli värre

Thomas Brezicka befarar också att uppgången bara är början.

ANNONS

Mediantiden från att en person smittas till att den uppvisar symptom ligger på omkring 5-6 dagar och efter det brukar det dröja ytterligare omkring elva dagar innan en person blir allvarligt sjuk.

Med andra ord: Personer som har smittats under den senaste lönehelgen och under den gångna helgen med sommarvärme ligger troligen ännu inte på sjukhus.

– Vi var väldigt bekymrade förra veckan och är ännu mer bekymrade nu. Människor måste förstå att det här är allvar. Det finns ett utrymme för smittspridning i Göteborg, vi har haft en lägre intensitet när det gäller sjukvårdsbehov i Göteborg än i Stockholm. Här finns ett underlag för viruset att sprida sig och nu tar det chansen när folk beter sig som de gör, säger Thomas Brezicka.

LÄS MER:De är hjältarna på IVA – sjukvårdens sista utpost

Konsekvenserna när smittspridningen ökar blir att en hårt ansträngd sjukvård nu blir än mer belastad, menar han.

– Sjukvården står maktlös inför en sådan här kurva. Det blir svårare att tillgodose vårdbehoven och patienter som inte har covid-19 och som väntar på vård kommer att få vänta ännu längre. Vi hoppas ju innerligt att vi ska klara av det här, men det sker till ett pris och priset blir att det finns en vårdskuld som byggs upp och som på något sätt måste tas igen så småningom, säger han.

ANNONS

Om nu människor i Göteborg tenderar att strunta i restriktionerna och allt fler är i behov av sjukhusvård, anser du att samhället behöver agera på något annat sätt för att vända på den här utvecklingen?

– Som chefläkare kan jag inte spekulera i det. Det finns andra som har det ansvaret och som får fundera på vad man kan göra om människor självmant inte gör beteendeförändringar. Sjukvården kan bara konstatera att så här ser det ut och göra sitt bästa.

LÄS MER:Här testas allmänheten för corona

Fakta: Inlagda med positiv covid-19

Den 1 juni kl. 10:00 fanns det totalt 307 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 66 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

38 personer varav 4 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

156 personer varav 45 på IVA

Sjukhusen i Väster:

22 personer varav 3 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

39 personer varav 8 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

52 personer varav 6 på IVA

Källa: VGR Data och analys

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS