Den islamiska friskolan Römosseskolan får tillstånd att ta över lokalerna från gamla Safirskolan som fickstängas efter att anställda och tidigare ägare hade kopplingar till islamisk extremism och IS.
Den islamiska friskolan Römosseskolan får tillstånd att ta över lokalerna från gamla Safirskolan som fickstängas efter att anställda och tidigare ägare hade kopplingar till islamisk extremism och IS. Bild: Jonas Lindstedt

Kritiserade skolan får öppna nytt – trots utgånget tillstånd

Römosseskolan får klartecken från Skolinspektionen att utvidga sin verksamhet i Safirskolans (före detta Vetenskapsskolans) gamla lokaler i Angered. Detta trots att tillståndet gick ut 2017, skriver GT.
– Vi har gjort bedömningen att våra beslut var otydliga, säger Fredrika Brickman, enhetschef på skolinspektionen.

ANNONS
|

Den muslimska friskolan Römosseskolan har sedan tidigare fått avslag för att utvidga sin verksamhet på Hisingen på grund av att avståndet mellan skolbyggnaderna var för långt, samt att det inte fanns tillräckligt brandskydd. Detta har man nu åtgärdat genom att istället ta över Safirskolans (tidigare Vetenskapsskolans) gamla lokaler i Angered, vars tillstånd blev indraget i våras då kopplingar till islamisk extremism avslöjats. Detta rapporterar GT. Tanken är att Römosseskolans elever i årskurserna 2-5 ska gå i lokalerna man tar över.

Expanderingen görs dock på ett tillstånd som ”gick ut” skolåret 2017-2018. I ett outnyttjat beslut från 2015 av Skolinspektionen framgår att Römosseskolan har fått tillstånd för att utvidga sin verksamhet på villkoren: ”Utbildningen får starta efter den 30 juni 2016 och senast vid början av läsåret 2017/2018”.

ANNONS

LÄS MER:Bakslag för Römosseskolan hos Skolinspektionen

LÄS MER:Ny storm kring omstridd skola

Nu säger Skolinspektionen att villkoren inte varit tillräckligt tydliga i de beslut som togs angående nyetableringar mellan 2015 och 2018.

– Regeringen beslutade i januari 2015 att friskolor skulle ges tillstånd på två år. 2018 ändrade vi i våra beslut för vi märkte att villkoren varit för otydliga över vad som gäller om man inte startat upp sin nya verksamhet inom de två åren, säger Fredrika Brickman, enhetschef på skolinspektionen.

Beslutet säger att utbildningen får starta senast vid början av läsåret 2017/2018 men ändå ges man tillåtelse nu. Kan man ta andra myndighetsbeslut bara som rekommendationer då?

– Nej naturligtvis inte. Det här är ett ett tillstånd som räknas som gynnande förvaltningsbeslut. Det är vi själva som anser att villkoren var för otydliga, säger Fredrika Brickman.

Anställt radikala skolans lärare

GP har tidigare rapporterat att Römosseskolan vid tidigare tillfällen kritiserats då det framkommit att bön inte upplevts som frivillig bland de yngre barnen och man har haft könsuppdelad undervisning i flera ämnen, främst idrott.

– Min åsikt är att en skola vars ledning fått kritik för att motverka grundläggande värderingar i skollagen inte ska få ett godkännande alls. Skolinspektionen måste sätta ett stopp för detta, sa Liberalernas skolpolitiske talesperson Roger Haddad till DN i våras.

ANNONS

Det tillstånd som Skolinspektionen bedömer att de inte kan dra tillbaka för Römosseskolan vilar på ett beslut från 2015. Utbildningsminister Anna Ekström medger nu att nuvarande lagstiftning inte varit tydlig nog.

– Det är tydligt att vår lagstiftning inte har varit tillräcklig för att hindra att olämpliga huvudmän driver skolor på ett sätt som står i strid med skollagens och läroplanernas värdegrund. Regeringen har därför sett till att reglerna för ägar- och ledningsprövning har skärpts och vi arbetar med fler åtgärder, säger hon till GT.

Tidigare moderata riksdagsledamoten från 2010-2014 Abdirizak Waberi är rektor för Römosseskolan och har även varit ordförande för Sveriges islamiska skolor 2006-2011.
Tidigare moderata riksdagsledamoten från 2010-2014 Abdirizak Waberi är rektor för Römosseskolan och har även varit ordförande för Sveriges islamiska skolor 2006-2011. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Römosseskolan rektor är före detta moderata riksdagsledamoten Abdirizak Waberi. Han var även ordförande för föreningen Sveriges islamiska skolor 2006-2011.

DN har tidigare rapporterat att Römosseskolan anställt flera lärare direkt från nedlagda Vetenskapsskolan som fick sitt tillstånd indraget då kopplingar till islamisk extremism avslöjats.

GP har sökt representanter för Römosseskolan.

LÄS MER:Kommunalrådets krav: Stäng Vetenskapsskolan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS