Fältsjukhuset sattes upp i slutet av mars för att utöka antalet vårdplatser under coronapandemin.
Fältsjukhuset sattes upp i slutet av mars för att utöka antalet vårdplatser under coronapandemin. Bild: Robin Aron

Kritiserade intensivvårdsplatser försvinner från Östra

Nu ska hela fältsjukhuset i Göteborg plockas ner. Efter en vår då det stormat kring intensivvårdsplatserna i tältet, ser Västra Götalandsregionen inte längre att behovet av dem finns i coronapandemin.

ANNONS
|

Den 7 april kunde GP för första gången berätta om den interna kritiken mot fältsjukhuset i Göteborg. Intensivvårdsplatserna ansågs vara omoderna, arbetsmiljön ansågs ha brister och patientsäkerheten ifrågasattes av flera överläkare.

Samtidigt som ordinarie sjukhuslokaler stod tomma, valde ansvariga att ta intensivvårdsplatserna i tältet i bruk. En vecka senare kunde GP rapportera om hur det lett till en förtroendekris för sjukhusledningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Efter den omfattande interna striden backade ledningen, och började i stället bygga upp en större intensivvårdskapacitet inomhus. Sedan ungefär två månader tillbaka har fältsjukhuset, vid Östra sjukhuset, därför stått tomt.

LÄS MER:Verksamhetschefen på IVA avgår – står inte bakom ledningens beslut

”Har varit en viktig resurs”

För en vecka sedan började delen som kallats Vård Kronan plockas ner – den del som varit avsedd för normal sjukhusvård och inte tagits i bruk. Regionala beredskapsöverläkaren Karl Chevalley meddelade samtidigt att IVA Kronan, som varit den kritiserade delen, tills vidare skulle stå kvar.

ANNONS

På torsdagen meddelar dock Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande att även intensivvårdsplatserna i fältsjukhuset kommer försvinna.

– Vi är glada och tacksamma för stödet från Försvarsmakten genom att de har lånat ut fältsjukhuset, som har varit en viktig resurs i vår beredskap. Samtidigt är det också glädjande att behovet av intensivvård har minskat så mycket att det inte längre behövs, säger Kristine Rygge, beslutsfattare i regional särskild sjukvårdsledning.

Enligt Västra Götalandsregionen kommer fältsjukhuset att plockas ner successivt under sommaren.

LÄS MER:Sjuksköterskorna rädda för att berätta om problemen

Vårdbehovet har gått ner

Intensivvårdsbehovet för covid-19 var som störst i regionen den 6 maj. Då vårdades 97 smittade patienter på de olika intensivvårdsavdelningarna.

Sedan dess har kurvan gått nedåt och i dag, knappt två månader senare, vårdas 33 covid-19-patienter inom regionens intensivvård.

På Sahlgrenska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelningar, som IVA Kronan tillhört, vårdas 21 covid-19-patienter.

LÄS MER:Kraftig ökning av antalet coronasmittade födda 2001 efter studenten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS