Centerpartiets kommunalråd Emmyly Bönfors håller med om att det tagit lite tid, och det av flera skäl.
Centerpartiets kommunalråd Emmyly Bönfors håller med om att det tagit lite tid, och det av flera skäl. Bild: Stefan Berg

Kritiken: Krogarna på knäna – ändå dröjde krispaket flera månader

”För lite och för sent" – på fredagen presenterade alliansens och Socialdemokraterna ett stödpaket till restaurangbranschen i Göteborg. Oppositionen är kritisk.
– Att de inte ens orkar använda alla de möjligheter kommunen har, säger Martin Wannholt (D).

ANNONS
|

Under hösten skickade Göteborgs restaurangförening ett brev till kommunstyrelsen där de vädjade om lättnader, så att branschen skulle överleva krisen. Då hade den andra vågen av pandemin just dragit in över Göteborg och de restriktioner som varit lättare under sommaren skärpts på nytt.

Och i mitten av december gav kommunstyrelsen i uppdrag åt stadsledningskontoret att snabbutreda hur ett antal förslag skulle slå ekonomiskt och miljömässigt. Det handlade om att avgiftsfri markupplåtelse under 2021 och reducerade avgifter för bland annat minskade avfallsmängder.

I mitten av januari var frågan utredd och tillbaka på politikernas bord.

Sedan dess har ont blivit värre för branschen – och i veckan kom dessutom beskedet att det från och med den 1 mars är stängning klockan 20.30 som gäller för alla typer av serveringsställen.

ANNONS

På fredagen presenterade alliansstyret och Socialdemokraterna ett stödpaket till restaurangbranschen i Göteborg. Bland annat gäller det att avgiften för serveringstillstånd och serveringstillsyn skrotas samt att uteserveringar kommer vara kostnadsfria.

LÄS MER:Nytt krispaket för restaurangbranschen i Göteborg

Men paketet har väckt stor irritation i stadshuset. Alliansstyret anklagas nu snarare för att ha försenat åtgärder för en bransch i kris.

Hård kritik mot alliansstyret

Miljöpartiet lyfte redan behovet av stödåtgärder i början av december och har kontinuerligt legat på alliansen att få ut de åtgärder som presenteras nu.

– Vi har haft flera möten med restaurangnäringen att det ska komma fram fort. Sedan har det fördröjts och fördröjts av alliansen, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Karin Pleijel (MP) är irriterad på alliansen över att åtgärderna dröjer – och detta har varit ständigt återkommande under pandemin.
Karin Pleijel (MP) är irriterad på alliansen över att åtgärderna dröjer – och detta har varit ständigt återkommande under pandemin. Bild: Sanna Tedeborg

Samtidigt anklagar Miljöpartiet alliansstyret för att göra ”hälften av det som de borde ha gjort” eftersom man helt har missat åtgärder till cityhandeln.

– Det har varit som att springa i sirap. Allt har varit oerhört trögt och segt. Och nu har man inte tagit någon hänsyn till handeln som oerhört beroende av att beslut fattas snabbt, säger hon.

LÄS MER:Krögaren: Staten har en skuld till mig på en miljon

LÄS MER:Krögarna på nytt i kris – stora tapp efter helgen

Demokraterna hade ett förslag på bordet den 22 januari och partiets gruppledare Martin Wannholt är kritisk till att alliansen valt att bordlägga ärendet vid två kommunstyrelsemöten.

– En gång kunde vara normalt, men två gånger är obegripligt när det handlar om ett skyndsamt ärende för att stötta en utsatt bransch i Göteborg. Och sedan när förslaget väl kommer så är det en sämre kopia av vårt förslag.

ANNONS
Martin Wannholt (D) hade ett förslag på bordet den 22 januari – ändå dröjde frågan till slutet av februari.
Martin Wannholt (D) hade ett förslag på bordet den 22 januari – ändå dröjde frågan till slutet av februari. Bild: Sanna Tedeborg

Han säger att det är staten – och inte kommunen – som har störst möjligheter, men att det är viktigt att kommunen gör det den kan.

– Varför tar man inte till alla de små muskler vi har från kommunen sida? Varför har de inte med bygglovsavgifterna? Livsmedelstillsynen? Avfallstaxan? De använder bara en liten del av våra möjligheter, säger Martin Wannholt.

LÄS MER:Pandemilagen ett stort hinder för handeln

Viktigt att värna om skattebetalarnas pengar

Centerpartiets kommunalråd Emmyly Bönfors håller med om att det tagit lite tid, och det av flera skäl.

– För mig är det viktigt att ha ett bra underlag, för att värna om skattebetalarnas pengar.

Hon säger att lättnader på just serveringstillstånden slår väldigt träffsäkert, eftersom de rör restaurangbranschen. Hon menar att andra förslag som fanns i Demokraternas förslag hade kunnat komma att omfatta även matbutiker, som inte alls genomgår samma kris.

– Och sedan har vi ett speciellt parlamentariskt läge. Vi styr i minoritet, och därför behöver vi komma överens med andra partier. Det ger lite längre ledtider.

LÄS MER:Spöklika hål i Göteborgs handel i spåren av corona

Detta innehåller krispaketet:

  • Avgiften för serveringstillstånd och serveringstillsyn skrotas. Detta innebär alltså bland annat att den som vill få tillstånd för att servera alkohol nu kan få det gratis.
  • Göteborgs stad förlänger möjligheten att ha uteserveringar utan någon avgift.
  • Detta innebär uteblivna intäkter för kommunen, 7,5 miljoner kronor för markupplåtelsetaxan som rör uteserveringar och drygt 10 miljoner kronor gäller serveringstillstånden.
  • Flera nämnder i Göteborg får i uppdrag att skapa nya mötesplatser i gaturummet. Det handlar om så kallade pocketparker, sittplatser och andra miljöer på gator och torg där folk kan hänga på coronasäkert avstånd.
  • Kommunens näringslivsbolag, Business Region Göteborg (BRG), ska få i uppdrag att hjälpa till näringslivet att söka statliga bidrag. GP rapporterande nyligen om bolag som haft problem med detta.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS