Krematoriet i Kviberg får arkitekturpris

Kvibergs krematorium har redan prisats flera gånger om. Byggnaden, som stod klar förra året, får nu även pris av Sveriges Arkitekter Västra Götaland.

ANNONS
|

Kvibergs krematorium har tidigare fått Per och Alma Olssons pris för Årets byggnadskonst 2018 och priset Årets Arkitektur 2019 av tidskriften Rum. På torsdagskvällen blev det klart att även Sveriges Arkitekters förening för Västra Götaland (SAVG) sällar sig till hyllningskören.

Krematoriet var nominerat tillsammans med fem andra byggnader: Brf Majstången, Brf Qvillestaden, Carlanderska sjukhuset, och Plasthus II, en villa i Hästevik utanför Göteborg.

– Alla nominerade är vinnare i hur de undersöker och tar hänsyn till den bebyggelse och omgivning de ingår i, säger juryns ordförande Catharina Dahl Palmér i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Krematoriet i Kviberg – göteborgarnas sista anhalt

Krematoriet är ritat av Erséus arkitekter och är sammanlänkat med det gamla krematoriet som redan fanns på Kvibergs kyrkogård.

ANNONS

Priset från SAVG delas ut vartannat år och kommer i form av en plakett som kan placeras på huset. Arkitekturen i Göteborg har en hög kvalitet, enligt SAVG:s ordförande Mattias Gunneflo.

– Vi hänger väl med i nationell konkurrens och har ofta vinnare och nominerade till bland annat Kasper Salin-priset. Att priset bidrar till att lyfta diskussionen om arkitektur är viktigt, det gör att intresset ständigt utvecklas och förbättras.

LÄS MER:Här är husen som kan bli årets bästa byggnad

Juryns motivering:

"Det vilar ett finstämt lugn över Kvibergs Krematorium. Det är en stor byggnad, men den känns aldrig påträngande där den står något tillbakadragen från trädallén på väg upp. Stilla böjer sig fasaden något och gaveln på det snart 85 år gamla Heliga Korsets Kapell står lika tydlig som tidigare. Krematoriet hymlar inte om sitt innehåll. Välkomponerande öppningar i fasaden visar upp delar av kistans väg genom i huset. Samtidigt bemästras dubbelheten i krematoriets verksamhet inom ramen för den konkava kvadrat som planen utgör. Ett genomtänkt och komplext rörelsemönster väver ihop vardagens många gånger tekniskt krävande arbete med besök från sörjande anhöriga. Byggnaden har en naturlig materialpalett där sten, vitlackerat stål och ljus betong utgör en fond mot vilken träslagen ek och ask kan spela med både ribbor, panel och snickerier. Krematoriets olika delar har fogats samman på ett lika balanserat som kunnigt sätt och omsorgen kring byggandets detaljer sträcker sig hela vägen igenom.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS