Kraftig ökning av dödsfallen

Personer som dör av narkotikaklassad smärtstillande medicin ökar dramatiskt. Drogexperter varnar för att ökningen går hand i hand med antalet utskrivna recept.

ANNONS
|

GP har i en rad artiklar berättat hur starka läkemedel har blivit det nya knarket. Av de beslag som görs av tull och polis hamnar i dag narkotikalassade läkemedel på andra plats efter cannabis.

Antalet personer som dör av starka narkotikaklassade smärtstillande mediciner, så kallade opioider, har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Det visar siffror som GP tagit del av.

2014 registrerades 330 sådana dödsfall i det så kallade Tox-registret vid Karolinska institutet. En kraftig ökning med drygt 500 procent jämfört med 2006.

Under samma tidsperiod har antalet utskrivna recept på den typen av preparat, ökat från 600 000 till tvåmiljoner förra året, enligt Socialstyrelsens läkemedelsregister.

ANNONS

Socialstyrelsens huvudförklaringär att analysmetoderna för att fastställa dödorsaker har blivit mycket bättre.

- Det är klart att det finns en koppling mellan dödsfallen och föreskrivningarna. Men det finns också andra förklaringar, bland annat att läkarna har blivit tydligare i sina dödsorsaksintyg och att vi fått förbättrade metoder, säger Daniel Svensson, utredare vid Socialstyrelsen.

Bakom GP:s redovisning står Gunnar Ågren, läkare och beroendeexpert och före detta generaldirektör vid Statens Folkhälsoinstitut. I dag håller han föredrag för kollegor och andra grupper. Han har en annan uppfattning än Socialstyrelsen.

​-Ökningen är så kraftig att det är väldigt svårt att hitta någon annan huvudförklaring än den ökade förskrivningen. Detta är ett stigande folkhälsoproblem som drabbar framför allt unga människor och det är väldigt onödiga dödsfall som skulle kunna förebyggas, säger han.

När antalet utskrivna recept, på både starka och mindre starka opioider, slås ihop till en grupp i Socialstyrelsens statistik blir kurvan rak. Den totala förskrivningen hamnar istort sett på samma nivå som 2006.

Men en uppdelning av läkemedlen visar att hälften av alla opioider som i dag skrivs ut tillhör de starka varianterna (se grafik). För tio år sedan låg motsvarande andel på en femtedel av den totala förskrivningen.

ANNONS

- 2011 förbjöds ett smärtstillande preparat som vållade många dödsfall. Därför ökar recepten på andra läkemedel och det måste man ta hänsyn till, säger Daniel Svensson.

Kai Knudsen, läkare och drogexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, anser liksom Gunnar Ågren, att det finns en stark koppling mellan recept och dödsfall.

- I USA hade man en sjufaldig ökning av försäljningen av starka opioider och dödsfallen följde samma kurva mellan 2000 och 2011. Sedan detta uppmärksammades har kurvorna planat ut. Det är tämligen klart att antalet dödsfall i Sverige som orsakasav legala droger ökar. Vilka som har fått det på recept eller köpt det gatan går inte att avgöra men det måste vi undersöka, säger han.

Av de 330 personerna som avled med starka opioider i blodet förförra året hade en knapp tredjedel metadon i kroppen. Läkemedlet buprenorfin skrivs ut på samma indikationer och påträffades i blodet hos en fjärdel.

Metadon och buprenorfin används sedan länge inom missbruksvården men har i dag även blivit en medicin för svåra invalidiserande smärttillstånd. Socialstyrelsens djupanalys av dödsfallen 2014 tyder på att en stor andel fått exempelvisbuprenorfin utskrivet på recept mot smärta.

Morfin, fentanyl och oxikodon skrivs enbart vid svåra smärttillstånd och bidrog ungefär till övriga dödsfall med ungefär en tredjedel var. Substansen oxikodon hade en stor roll i den amerikanska trenden som vållade många dödsfall. Förra året fick en kvarts miljon svenskar oxikodon utskrivet på recept.

ANNONS

Fakta: Dödssiffran stiger

Socialstyrelsens dödsorsaksregister registrerades 765 narkotikarelaterade dödsfall under 2014. En ökning med 30 procent jämfört med föregående år.

I registret dödsfall där både legala läkemedel och illegala droger som heroin, kokain och amfetamin är dödsorsak eller bidragande orsak. Socialstyrelsens dödsorsaksregister bygger på dödsorsaksintyg som läkarna skriver där blodanalyser görs ibland men inte är ett måste.

I det så kallade Tox-registret vid Karolinska Institutet registreras enbart dödsfall där ett eller flera narkotikaklassade preparat, legalt eller illegalt, bedöms som dominerande eller bidragande orsak.

Antal konstaterade dödfall 2014 där starka opioider bedöms som orsak eller bidragande dödsorsak. (2006 års siffror inom parantes):

Morfin 53 (28)

Metadon 104 (10)

Buprenorfin 84 (14)

Fentanyl 47 (5)

Oxicodon 42 (4)

Som jämförelse kan nämnas att dödsfallrelaterade tillheroin i stort sett ligger på samma nivå som 2014 som 1994.

Källa: KI och Socialstyrelsen

ANNONS