Kommunen svarar JO

ANNONS
|

Mannen, som är i 60-årsåldern, anmälde kommunstyrelsen och flera ledande tjänstemän i Härryda till JO efter det att han inte fick behålla färdtjänsten.

JO beslutade att ta upp ärendet för prövning och krävde samtidigt svar på varför filmerna, tagna i smyg på mannen av en granne, använts i prövningen.

Nu förklarar sig kommunen genom juristen Åke Marmander i ett åtta sidor långt yttrande till myndigheten. Yttrandet godkändes i måndags av kommunstyrelsen.

Mannen var med om en trafikolycka för sju år sedan. Han har under flera år fått färdtjänst mellan hemmet i Härryda och arbetsplatsen i Göteborg. I mars förra året begränsades sträckan till att gälla mellan hemmet och närmaste busshållplats. Under samma tid kontaktades kommunen anonymt per telefon av en granne som ifrågasatte mannens rätt till färdtjänst. Grannen skickade sedan in filmer tagna i smyg när mannen går på promenad och arbetar i trädgården.

ANNONS

I januari beslutade politiker och tjänstemän att filmerna skulle ingå i kommande prövning av mannens rätt till färdtjänst. Någon vecka senare spelades filmerna upp för kommunstyrelsen och ytterligare någon vecka senare skickades de iväg till en läkare för bedömning.

Åke Marmander påpekar i sitt yttrande till JO att det med hänvisning till utredningsansvaret och den fria bevisprövningen "snarare vore olämpligt att förbigå filmmaterialet" och att "skyddsintresset för den personliga integriteten måste vägas mot allmänna skyddsintressen och den enskildes skyldigheter".

- Kommunen är, i likhet med den anlitade förtroendeläkaren, av uppfattningen att de uppgifter som NN lämnat i ärendet är fullständigt oförenliga med vad som framgår av filmsekvenserna avseende hans rörelseförmåga, skriver Marmander.

*2001: Mannen blir påkörd av en taxi och skadas allvarligt. *2002-2007: Han har färdtjänst mellan hemmet i Härryda och arbetet i Göteborg.*Våren 2007: Härryda kommun får anonyma telefonsamtal om att mannen är mer rörlig än han utger sig för att vara. Färdtjänsten reduceras. Mannen sjukskriver sig.*Juni 2007: Länsrätten river upp kommunens beslut. *Hösten 2007: Kammarrätten nekar prövningstillstånd.*November 2007: Färdtjänsttillståndet går ut.*Januari 2008: Kommunstyrelsen och flera tjänstemän tittar på smygfilmerna. Filmerna skickas till en läkare.*Februari 2008: Kommunen säger nej till färdtjänst.*April 2008: JO beslutar att ta upp mannens anmälan för prövning.
ANNONS