Kommunen hoppas deklarera bort mutor

ANNONS
|

Kommunstyrelsen i Göteborg har beslutat om en rad åtgärder som syftar till att försvåra korruption. Den första delen är nu klar att sjösättas.

Det handlar om en slags självdeklaration med ett frågebatteri som samtliga förvaltningar och kommunala bolag ska fylla i. Internkontrollen ska öka och mer kvalificerade riskbedömningar ska kunna göras.

Verifieringen av dessa rapporter ska genomföras av externa revisionsföretag som beräknas kosta fem miljoner kronor. Stadsrevisionen har begärt ett tilläggsanslag på detta belopp.

"Finns inga garantier"

– Det finns inget system som garanterar att inte fiffel förekommer, säger stadsdirektör Åke Jacobsson. Vi måste bygga på en tillit till medarbetarna. Jag tror att detta kan påverka organisationskulturen på ett positivt sätt.

ANNONS

Arbetet med att förstärka den interna kontrollen påbörjades 2009, men fick ordentlig fart när mutmisstankarna började dugga tätt för ett år sedan. På torsdag börjar den första muträttegången.

Misstankarna om mutor inom Göteborgs förvaltningar och kommunala bolag avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning och kvällstidningen GT förra våren.

Sedan dess har härvan växt. Nu pågår ett tiotal separata polisutredningar.

En chef på ett privat byggföretag häktades nyligen, misstänkt för att ha mutat anställda på ett bostadsbolag.

På torsdag inleds rättegången mot en tidigare chef på ett kommunalt bolag, som åtalats för att inte ha betalat för 24 ton tegel han personligen tagit emot av en leverantör. Den åtalade nekar till brottet.

ANNONS