Kommunchef misstänks för korruption

En hög chef inom Göteborgs kommun köpte boendeplatser för flyktingbarn hos företaget Hero - sedan fick hon ett toppjobb inom företaget. Nu har Riksenheten mot korruption inlett en förundersökning, rapporterar GT. – Jag har inlett förundersökning i dag, säger åklagaren Johan Lindmark vid riksenheten mot korruption, till tidningen.

ANNONS
|

Det var i Uppdrag Granskning som det först avslöjades hur en högt uppsatt chef inom Göteborgs kommun köpte boendeplatser för flyktingbarn hos företaget Heroför att sedan själv erbjudas ett toppjobb inom företaget.

Nu har riksenheten mot korruption inlett en förundersökning, skriverGT.

Köpte boendeplatser

Kvinnan ska ha varit verksamhetschef inomSocial resursförvaltning i Göteborg.

Under våren ska honha jobbat med attköpa boendeplatser av norska privata företaget Hero.Och det ska ha handlat om mångmiljonavtal med just detta företag.

Enligt Uppdrag Granskning ska hon vid ett flertal tillfällen ha blivit erbjudenett jobb på en hög position inom det norska företaget Hero. Och tillslut tackade hon ja. Den 18 juni i år sa verksamhetschefen upp sig för att börja som operativ chef vid Heros Sverigebolag.

ANNONS

Förundersökning inledd

Efter att Uppdrag granskning fått fram dessa uppgifter har en extern jurist anlitats för att kartlägga turerna kring affärerna med Hero. När rapporten presenteradesstod det att " det är sannolikt att förvaltningen i sina mellanhavanden med Hero Sverige AB och genom sitt agerande på ett otillbörligt vis gynnat en extern leverantör".

Det gjordes också en polisanmälan rörandebland annat tagande av muta och givande av mutatill riksenheten mot korruption.

– Det är viktigt för alla inblandade parter att det klarläggs om någon har skott sig i samband med avtalen med Hero och om brott har skett. När polisutredningen är klar kommer vi att få veta om någon kan ställas till svar straffrättsligt eller i annat fall rentvås, sa då Michael Ivarson är förvaltningsdirektör vid Social resursförvaltning i Göteborgs kommun.

I en extern utredning som gjorts står det att vissa beslut som har fattats av berörda tjänstemän när det gäller Hero, har varit till fördel för bolaget. Den externa juristen ville dock inte ta ställning till om någon enskild gjort sig skyldig till brott men skrev att: "Det torde dock finnas skäl för samtliga inblandade parter att få frågan utredd en gång för alla."

Nu har riksenheten mot korruption inlett en förundersökning, skriverGT.

ANNONS
ANNONS