Kolonistugor kan lösa bostadsbristen

ANNONS
|

Samtidigt som bostadsbristen i staden är akut finns ett antal stugor som står tomma minst halva året – bland annat för att reglerna säger att de måste. Axel Josefson (M), ledamot i byggnadsnämnden, säger att Alliansen vill se om det går att öppna för en förändring, så att man får bo i kolonistugor året runt.

– Här har vi ett antal fastigheter, som redan finns där. Det skulle kunna vara ett sätt att möta den bostadsbrist vi har på ett ganska snabbt och enkelt sätt, om man kunde ändra så att de gick att nyttja året runt, säger han.

Det är i samband med att ett ärende som rör Örgrytekolonin ska upp i nämnden i veckan som han och de andra alliansledamöterna vill bredda frågan och titta på om det på ett smidigt sätt går att öppna för året runtboende i kolonistugor.

ANNONS

Över 2000 stugor i Göteborg

Det finns en bit över 2000 kolonistugor i Göteborg. Tanja Prelog von Shuppler, som har en stuga i Lundby koloniträdgårdar, tror att det skulle finnas ett stort intresse bland dem som har stugor att bo där året runt.

– Jag tror väldigt många skulle tycka att det var en bra idé. I dag är säsongen ganska kort, säger hon.

Anna Redenheim, som har en stuga i Gunnesby koloniträdgårdar, tror också att många skulle uppskatta möjligheten.

– Ur bostadsbristsynpunkt skulle det kunna vara jättebra. De flesta är ju små minivillor, med toaletter inne och rinnande vatten, säger hon.

Men hon tycker inte att frågan är helt enkel. Dels för att områdena inte är utformade för året runtboende. Vattenledningarna ligger inte på frostfritt djup och det finns långa grusgångar där snöröjning kan bli ett problem. Men också för att hon är rädd att det skulle driva upp priserna.

– Då kan hela koloniandan gå förlorad.

Finns svårigheter

Axel Josefson konstaterar också att det – som alltid – finns en del svårigheter och nämner ungefär samma saker som Anna Redenheim, som vatten och avlopp och hur det skulle påverka fastigheternas värde.

– Det finns många olika frågeställningar, men vi tycker att det är värt att pröva, säger Axel Josefson.

ANNONS

Vad måste till när i frågan om regeländringar?

– Det kan variera, men permanentboende måste ha stöd i detaljplanen. Sedan handlar det om hur regelverket kring hur fastigheterna får utnyttjas ser ut, alltså hur arrendeavtalen med koloniområdesföreningen ser ut.

Emmali Jansson (MP), nyvald ordförande i byggnadsnämnden, sägeratt det skulle kunna vara intressant, som en av många idéer som krävs för att få ned bostadsbristen.

– Men inte i alla områden i hela staden. Det är viktigt att vi behåller en del koloniområden som de är, så att folk som inte har så mycket pengar också kan få chansen att ha en kolonistuga.

ANNONS