Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Anders Ylander

Klart: Ibn Rushd får inget bidrag av Göteborg

Studieförbundet Ibn Rushd lever upp till kraven, enligt kommunens egen granskning. Men politikerna väljer trots det att inte bevilja något stöd.
– De står inte och faller med de här bidragen, nu har de chansen att söka om några år igen, säger Agneta Kjaerbeck (SD).

ANNONS
|

I slutet av våren 2021 beslutade en majoritet av politikerna i socialnämnd Centrum att det omstridda studieförbundet Ibn Rushd inte skulle få något bidrag alls. Kritik riktades bland annat mot studieförbundets samarbetspartners och brister i förbundets hantering av ekonomin.

Tjänstemännen fick därför i uppdrag att utreda Ibn Rushd.

Studieförbundet verkar utifrån muslimska värderingar och är partipolitiskt obundet. Ibn Rushd har främst fokus på folkbilda marginaliserade grupper och utsatta områden

Inför att Ibn Rushds ansökan för 2022 och 2023 skulle hanteras hade socialförvaltningen föreslagit att studieförbundet skulle beviljas drygt 1,1 miljoner kronor under 2022 och preliminärt samma summa för 2023. I den interna granskningen hade tjänstemännen slagit fast att studieförbundet, enligt granskningen, levde upp till kraven.

ANNONS

Men trots det blev det ett nej på Ibn Rushds ansökan.

Ordföranden fick avgöra

De två största förslagen samlade lika stort stöd. Demokraterna och Sverigedemokraterna ville gå på ett rakt avslag. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ ville bevilja bidraget.

Eftersom de grupperingarna har tre mandat var avgjordes det av Nina Miskovsky (M), som har utslagsröst i rollen som socialnämndens ordförande.

– Jag valde utifrån styrkeförhållandena i kommunfullmäktige att avslå bidraget, säger hon.

Moderaterna och övriga alliansen ville beställa en extern granskning av revisionsbyrå. Socialdemokraterna ville också göra ytterligare en granskning Ibn Rushd, men till skillnad från alliansen skulle den vara intern. Både alliansens och Socialdemokraternas förslag föll eftersom en majoritet av ledamöterna ville avgöra ärendet i dag.

Riskerar skada folkbildningen

Ulf Carlsson (MP), andre vice ordförande i socialnämnden Centrum, menar att agerandet är orimligt. Han påpekar att kommunen vid det här laget flera gånger kommit fram till att Ibn Rushd lever upp till kraven och att Folkbildningsrådet inte har några invändningar.

Ändå blir det avslag.

– Det här agerandet som hållit på i flera år riskerar i förlängningen att skada folkbildningen, säger han.

Agneta Kjaerbeck (SD) i kommunfullmäktiges talarstol i Göteborg..
Agneta Kjaerbeck (SD) i kommunfullmäktiges talarstol i Göteborg.. Bild: Robin Aron

SD:s Agneta Kjaerbeck menar att hon har svårt att köpa att studieförbundet skulle ha ändrat sin värdegrund på ”bara några månader”.

ANNONS

– Det tar tid att få förtroende för en organisation som bjuder in personer med antisemitiska och homofoba idéer. Hade man fått välja borde de nästan fått betala tillbaka för de åren de har fått bidrag. Jag saknar uttalandet från Ibn Rushd att de aktivt motsätter sig våldsbejakande extremism, säger hon.

Innebär dagens beslut att ni underkänner tjänstemännens slutsatser?

– Ja, precis. En värdegrund förändras över lång tid. Det är inte så att man plötsligt säger: ”oj, nu är det grönt ljus”. Då är det bättre att kunskapscentrum mot organiserad brottslighet utreder de ordentligt. Det förvaltningen säger duger inte. De måste granskas rejält i sömmarna.

Malin Novén, distriktschef vid Ibn Rushd Västra, är besviken över politikernas beslut.

– Vi ställer oss frågande till hur Göteborgs stad ska uppnå ett jämlikt Göteborg när besluten som fattas utesluter människor och tar ifrån deras resurser. I synnerhet när förvaltningen har gjort en granskning som visar att vi har en god verksamhet, säger hon.

Hur ser du på den kritik som riktas mot er från vissa partier, angående homofobi, antisemitism och att ni inte tar avstånd från våldsbejakande extremism?

– Jag vet inte om det finns någon organisation som är så genomlyst som Ibn Rushd, i synnerhet det västra distriktet. Vi har varit 100 procent transparenta i den här processen och på Folkbildningsrådets hemsida kan man ser granskning efter granskning. Vi har visat gång på gång att det inte stämmer.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Men om vi utesluter människor, som har god människosyn och värdegrund, för att de inte har exakt samma åsikter då kan vi inte verka för att stärka demokratin. Det är det mest problematiska med det här beslutet.

LÄS MER:Ibn Rushd föreslås få miljonbidrag – men politikerna säger nej

LÄS MER:Alliansen utelämnade kulturen – studieförbunden oroliga

LÄS MER:Ibn Rushd tar inte chansen att fördöma konspirationsteorierna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS