Socialdemokraterna ser ut att tappa rejält för andra kommunvalet i rad, enligt GP/Sifos lokala väljarbarometer.
Socialdemokraterna ser ut att tappa rejält för andra kommunvalet i rad, enligt GP/Sifos lokala väljarbarometer. Bild: Per Wahlberg

Katastrofsiffror för S i Göteborg

Socialdemokraterna i Göteborg ser ut att vara på väg mot ett katastrofval – samtidigt kan nykomlingen Demokraterna bli ett nästan jämnstort parti. Det visar GP/Sifos lokala väljarbarometer.
– Det är en fingervisning på att den politiska kartan i Göteborg är på väg att ritas om, säger GP:s valexpert Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Socialdemokraterna är på väg mot ett katastrofval, enligt GP/Sifos lokala väljarbarometer. I dag skulle endast 15,4 procent av väljarna rösta på dem i kommunvalet.

Socialdemokraterna i Göteborg har inte haft så lågt stöd i något val sedan allmän rösträtt infördes.

– Det är anmärkningsvärt. Man frågar sig, är det verkligen så här? Det är väldigt låga värden, men vi har dubbelkollat dem, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Samtidigt har stödet för partnern Vänsterpartiet ökat till 13,3 procent. Medan Miljöpartiet har hälften så stort stöd som i förra kommunvalet, 5 procent.

LÄS MER:S om katastrofresultatet: "Jag har goda förhoppningar"

Demokraterna tredje störst

Stödet för nykomlingen Demokraterna är stort. Enligt mätningen skulle man, med 13,9 procent av stödet, i dag vara tredje största parti.

ANNONS

– Att det här kommer att röra om i politiken är ju tydligt, säger Toivo Sjörén.

Demokraternas väljargrupp utgörs främst av personer som i tidigare riksdagsval sympatiserat med Moderaterna och Liberalerna, men även Sverigedemokraterna.

Moderaterna ser ut att bli största parti, med 19,7 procent av göteborgarnas stöd. Men tappar trots det jämfört med valresultatet.

Kristdemokraterna följer rikstrenden, och riskerar att falla ur, medan Centerpartiet i stället tar plats i fullmäktige.

De rödgröna utgör fortfarande största block med 38 procent av väljarstödet förutsatt att de får stöd av Feministiskt initiativ, medan alliansen har 31,1 procent.

Sverigedemokraterna, Vägvalet och Demokraterna, som samtliga är Västlänksmotståndare, utgör tillsammans 29.4 procent.

LÄS MER:Sifon antyder en total S-kollaps - och den är inte oväntad

Moderaterna störst – men tappar ändå

Enligt Jonas Hinnfors, GP:s valexpert och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är siffrorna en varningssignal för Socialdemokraterna.

– Det här är en väldigt tydlig varning. Det finns nog anledning att fundera på vilken typ av strider man tar, hur man organiserar sin opinionsbildning, och hur företrädarna relaterar till partiets budskap. Man gjorde ett dåligt val förra gången och nu går det ännu sämre i den här mätningen.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Bild: Thomas Johansson

Demokraternas genomslag kan främst kopplas till två saker, menar han.

– För det första har GP skrivit väldigt mycket om Västlänken, en fråga som är mycket viktig för göteborgarna. Demokraterna är ett parti som förknippas med den frågan, och man har många trovärdiga företrädare i den, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Den andra aspekten är två väldigt omskrivna avhopp från Socialdemokraterna och Miljöpartiet, Henrik Munck och Jahja Zeqiraj. Nu kan man klassa sig i någon mittfåra. Här finns ganska många väljare, som man kan locka från både mittenvänstern och mittenhögern, där Martin Wannholt själv kommer ifrån.

LÄS MER:Då: Socialdemokratins flaggskepp - nu: opinionskris

Demokraterna kommer att granskas

Men vill man att stödet håller i sig till valet måste man förtydliga vilken politik man har tänkt att bedriva, och hur den ska genomföras, enligt Jonas Hinnfors.

– De har ännu inte utsatts för granskning av varken medierna eller de andra partierna. Nu måste man lämna det här vaga om "att man ska lyssna till göteborgarna" och faktiskt komma med konkreta förslag. Nu utgör de ett hot och då kommer de att granskas, säger Jonas Hinnfors.

Enligt honom ska mätningen tas med en nypa salt, men för partierna i fullmäktige utgör den ändå en varningsklocka.

– Det är en fingervisning på att den politiska kartan i Göteborg eventuellt är på väg att ritas om. Men det är fullt möjligt att stödet för Demokraternas bara är en missnöjesyttring och att väljarna glider tillbaka till sina vanliga partier när valet närmar sig.

LÄS MER: GP/LIVE: Missa inte GP:s valdebatt den 24 april

ANNONS

FAKTA: GP/Sifos lokala väljarbarometer

Väljarbarometern är gjord i en slumpmässigt utvald webbpanel. Den innefattar intervjuer med 966 röstberättigade invånare i Göteborgs stad.

De tillfrågades åldrar sträcker sig mellan 18 och 79 år.

18,9 procent av de tillfrågade uppgav att de var osäkra på vilket parti de ska rösta på.

Undersökningen är gjord mellan 22 mars och 10 april i år.

ANNONS