Högskoleprovet går att göra två gånger per år, en på våren och en på hösten.
Högskoleprovet går att göra två gånger per år, en på våren och en på hösten.

Kaos under högskoleprovet på Chalmers

ANNONS
|

Åström bekräftar att universitet fått in klagomål på vad som hände på Chalmers. Universitets- och högskolerådet, som är ansvarigt för högskoleprovet, skall kontakta Göteborgs universitet för att få veta mera om vad som hände.

En av dem, Aida Kia, som gjorde högskoleprovet i Palmstedtsalen på Chalmers, har gjort provet tre gånger tidigare.

- Jag har aldrig varit med om något liknande som i Palmstedtsalen i lördags, berättar hon.

Ingen kontrollerade att rätt person lämnade in rätt svarsblankett, enligt Aida Kia.

Mattias Wickberg, som är utredare på Universitets- och högskolerådets analysavdelning, skriver i ett svar till gp.se att de som har ansvar för provet på plats skall samla in svarsblanketterna.

ANNONS

- Och kontrollera legitimationen noga efter varje provpass samt signera rutan för legitimationskontroll. Namnteckningen på svarsblanketten skall också kontrolleras så att den överensstämmer med namnteckningen på legitimationen, skriver Wickberg.

Stressade tentavakter

- De som var tentavakter var stressade. De kollade inte om de som kom in efter pauserna verkligen hade tillträde till lokalen. Det var som en legitimationskoll på krogen, inget annat. Om det var någon som ville fuska fanns det gott om tillfällen, säger Aida Kia.

Men oredan stannade inte där. Mitt i alltihop, under högskoleprovets mattetest, började en Chalmersorkester spela högt alldeles intill provsalen.

- Jag fick hålla för öronen för att behålla koncentrationen, berättar Aida Kia.

Plötsligt kommer så en person från Chalmers och säger till de ansvariga för testet att Palmstedtsalen är dubbelbokad. De 70, däribland Aida, som då skulle göra sista passet på högskoleprovet fick samla ihop sina grejor och traska "i gåsmarsch" till en annan sal.

- Vi fick ta med oss informationshäfte, svarsblankett och kontrollblad ut i regnet–sånt som vi absolut inte ens fått ta med oss ut ur salen under den tidigare delen av provet, säger hon.

- Vi ber om ursäkt för dubbelbokningen, säger Karin Åström.

- Om det är möjligt och lämpligt (att byta lokal) måste avgöras av provanordnaren (Göteborgs universitet). Universitets- och högskolerådet har inga synpunkter, men det normala är att provet genomförs i en och samma lokal, skriver Mattias Wickberg i ett svar.

ANNONS

Riskerar de som genomförde högskoleprovet i Palmstedtsalen att få sitt test underkänt?

- Nej, alla deltagare som skrivit provet i Palmstedtsalen kommer att få sina provresultat godkända, svarar Karin Åström på Göteborgs universitet.

Hon och universitet vill gärna komma i kontakt med personer som har synpunkter på hur det gick till.

- Det är lämpligt att vi, Universitets- och högskoleverket kontaktar Göteborgs universitet för att utreda frågan vidare, säger Mattias Wickberg.

Omröstning

Redan vid högskoleprovets början på Chalmers var det en kvinna som fyllt i fel papper. Skälet var att den ansvariga vakten i förväg inte informerat på ett korrekt sätt, och dessutom inlett informationen innan alla deltagarna hade fått plats.

Den ansvariga vakten ställde då till med en omröstning.

- Om vilka som tyckte att tjejen skulle få överföra sina svar på blanketten. Hon hängdes ut totalt, säger Aida Kia.

Den lokalt ansvariga vakten sade till de cirka 70 som gjorde testet på Chalmers att hon skulle göra vad som stod i hennes makt för att de skulle få sina pengar, 350 kronor, tillbaka.

- Någon återbetalning av anmälningsavgiften kommer inte att göras, säger Karin Åström på Göteborgs universitet.

ANNONS