Sörjande på Vårväderstorget efter dådet i mars 2015.
Sörjande på Vårväderstorget efter dådet i mars 2015.

Kan slippa livstid för morden på Vårväderstorget

Rättegången efter skjutningen på Vår Krog & Bar kan innebära att åtta unga män döms för mord, mordförsök och medhjälp – utan att ett enda livstidsstraff delas ut.

ANNONS
|

På fredag väcks åtal efter 2000-talets värsta våldsbrott i Göteborg, vansinnesdådet mot restaurangen på Vårvädertorget den 18 mars i fjol.

Två människor avled, ytterligare åtta skadades mer eller mindre allvarligt. De misstänktas bakgrund och inställning framgår i denna artikel:De åtta misstänks för dödsskotten

I sammanhanget är det viktigt att poängtera att allihop nekar.

Merparten av dem tillhör, enligt polisen och åklagare, ett kriminellt nätverk från Norra Biskopsgården.

Skottlossningen förmodas vara en hämnd för ett annat dubbelmord, det på Väderilsgatan i september 2013.

I botten bubblar den fem år gamla konflikten mellan norr och söder i den av gängstrider sargade stadsdelen.

Om tingsrätten, efter åtta veckors förhandling, skulle finna det bevisat att medlemmarna i gruppen är skyldiga kommer knäckfrågan om påföljder aktualiseras.

ANNONS

Ifall det rört sig om vuxna gärningsmän hade livstids fängelse varit huvudalternativet – efter tre mord (även dödsskotten på Väderkvarnsgatan inräknade), åtta mordförsök, flera grova vapenbrott och grova narkotikabrott.

Men nu handlar det delvis om ungdomar, där majoriteten var under 21 år vid brottstillfället.

Anette Arveståhl är rådman vid Göteborgs tingsrätt. Hon vill inte uttala sig i det specifika målet, utan uttalar sig endast i generella termer:

– För gärningsmän under 18 år krävs synnerliga skäl för att överhuvudtaget döma ut ett fängelsestraff. Mellan 18 och 21 år brukar vi ge rabatt på straffvärdet, dock desto mindre ju närmare 21 man hamnar.

Livstid för en person under den här åldersgränsen är alltså inte särskilt sannolikt?

– Nä, det vore i sånt fall ett exceptionellt undantag, svarar Arveståhl.

Låt säga att en 20-åring fälls för inblandning i tre mord. Är antalet grova brott då försvårande, något som kan förändra bilden?

– Det finns förvisso inget utryckligt förbud mot ett livstidsstraff för en såpass ung gärningsman, men det ska som sagt väldigt mycket till, konstaterar Anette Arveståhl.

Kammaråklagare Ulrika Åberg, en av tre förundersökningsledare i Vår Krog & Bar-ärendet, hävdar att eventuella straffsatser överhuvudtaget inte diskuteras bland åklagarna:

ANNONS

–Nej, det är ingenting som vi funderat på i detalj. Våra yrkanden sparar vi till senare.

En av de åtta, en man född 1995 från Biskopsgården, åtalas för tre mord (två på Vårvädertorget och ett på Väderkvarnsgatan) och åtta mordförsök.

Polismästare Robert Karlsson

Mest illa ute – i händelse av fällande domar – är emellertid den äldste i gänget (född 1987).

Fast såvida det inte kan bevisas att han verkligen var en av de två skyttarna med automatvapen inne i lokalen, lär rätten knappast döma livstid utan välja tidsbundet.

Polismästare Robert Karlsson, vars utredningsenhet lagt enorma resurser på restaurangskjutningen, ligger också lågt ur straffmätningshänseende:

–Jag spekulerar inte i påföljder. Jag är övertygad om att vi har rätt personer häktade. Vi har klargjort ett skeende. Det ena eller andra straffet är inte viktigt, det är en juridisk fråga för domstolen att ta ställning till.

FAKTA: Livstidsstraff

  1. I Sverige sitter för tillfället 173 personer i fängelse, dömda till livstidstraff. Det är 165 män och åtta kvinnor.
  2. Leif Axmyr, 77, är den som suttit längst, nu närmare 34 år. Han dömdes 1982 för ett dubbelmord och grov mordbrand i Stockholm. Efter att ha beviljats tidsbundet planeras för ett frisläppande senare under 2016.
  3. Tre av de som sökt om tidsomvandling med fått avslag är Tony Olsson (numera Byström), Jackie Arklöv och Andreas Axelsson. Trion är fälld för att, efter ett bankrån 1999, ha skjutit ihjäl två poliser i Malexander.
  4. De senaste som dömdes till livstid i Västsverige är bröderna Mark och Martin Saliba, som mördade tre ungdomar i Uddevalla, våren 2015. Den ene av dem är fortfarande på fri fot och internationellt efterlyst.
  5. Livstidsdomen för terrorbrott, mot Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawi, ännu har inte vunnen laga kraft.
ANNONS