Julklapp till alla göteborgare

ANNONS
|

Trädet sätts i trevägskorsningen mellan Schéelegatan och Lundgatan i Lunden. Där ersätter det den alm som togs bort för ett år sedan. Platanen är tänkt att återge karaktären åt området.

Sedan tio år har Göteborgs park- och naturförvaltning valt att ge sin julhälsning med hjälp av ett träd istället för att skicka julkort.

- Det finns en stark miljötanke bakom vår hälsning. Samtidigt som vi väljer att inte skicka julkort hjälper trädet till att rena luften för de människor som bor i närheten, säger parkintendent Eva Maria Hellqvist.

Enligt Hellqvist har platanen ett utseende som passar parker. Den känns framförallt igen på att den släpper sin bark och därmed får stammen ett fläckigt utseende. Frökapslarna hänger i trädet som dekorativa runda bollar.

ANNONS

På grund av klimatet finns det sedan tidigare inte särskilt många plataner i Göteborg. De är betydligt vanligare i Skåne, framförallt i Malmö. Sedan några år står en platan på Harry Hjörnes plats. Det finns plataner i Kungsparken och i Trädgårdsföreningen och ytterligare ett träd kommer att sättas på Kungsportsplatsen.

ANNONS