60 bilar stacks i brand i Frölunda, kvällen den 13 augusti. Nu tar åklagare och polis till extraordinära åtgärder.
60 bilar stacks i brand i Frölunda, kvällen den 13 augusti. Nu tar åklagare och polis till extraordinära åtgärder. Bild: Läsarbild

Jakten på bilbrännarna – polisen masstopsar unga

Polis och åklagare intensifierar jakten på de skyldiga bakom sommarens bilbränder i Västra Frölunda. Just nu pågår en kollektiv masstopsning av 30 män, för att kunna avgöra deras eventuella inblandning i dåden.

ANNONS
LocationVästra Frölunda||

Det var under kaoskvällen den 13 augusti som minst 60 bilar eldhärjades i västra Göteborg, i första hand i kvarteren runt Frölunda Torg.

En 20-årig man sitter sedan länge häktad, anklagad för medverkan i de upploppsliknande brandattackerna.

Minst 15 aktiva

Som GP berättat tidigare påstås han bland annat vara kopplad till en källare där molotovcocktails tillverkats och är även identifierad genom ett par byxor med mycket speciella kännetecken.

Ytterligare ett par unga män har delgivits misstanke, men de är inte frihetsberövade. Uppemot 15 ungdomar bedöms ha varit aktiva.

– Vi har säkrat dna-profiler från flera personer. Fast ingen av dessa finns i våra register. Därför har vi inlett ett större topsningsförfarande av en viss grupp människor, förklarar kammaråklagare Mats Ihlbom, som själv fattat det ovanliga beslutet.

ANNONS

Exceptionell åtgärd

Det är en exceptionell åtgärd som tillåts om den, enligt kraven, "med fog kan antas leda utredningen framåt".

Åklagaren tillägger:

– Ett viktigt påpekande i sammanhanget är att de individer som topsas inte är misstänkta.

Dagen efter. På flera parkeringar runt Frölunda torg var förödelsen stor.
Dagen efter. På flera parkeringar runt Frölunda torg var förödelsen stor. Bild: Adam Ihse

Ihlbom kommenterar inte hur många olika dna-spår som polisen lyckats hitta.

– Vi har ett antal blodstänk på ett fordon, vi har avtryck på obegagnade bilbomber och på gatstenar. Mer än så säger vi inte i nuläget, konstaterar åklagaren.

Följer gärningsmannaprofil

Vilka kriterier som använts för att bestämma vilka 30 män som bör topsas, det vill Mats Ihlbom inte avslöja.

Utredarna följer helt enkelt den gärningsmannaprofil som utarbetats, och de som uppmanas lämna salivprov matchar på ett eller annat vis just den profilen.

Polisen har samlat ihop ett digert bild- och filmmaterial.

Det har dock inte visat sig vara tillräckligt, eftersom de som figurerar på bilderna är maskerade, mörkklädda och mer eller mindre omöjliga att särskilja.

Ännu oklart motiv

Motivet till att den våldsamma skadegörelsen i Frölunda är fortfarande oklart.

– Antingen har det rört sig om ett avancerat, missriktat djävulskap eller så har någon iscensatt detta för att nå ett fokusförflyttande av polisens resurser. Man har kanske ansett sig ha skäl till att försöka tvinga bort polispatruller från andra områden i stan. Vi vet inte, summerar Mats Ihlbom.

ANNONS

Torsdagens Efterlyst i TV3 kommer till en del att handla om just bilbränderna i Göteborg.

Användes i Ulricehamn

Senast topsning i stor skala förekom i Västsverige var i oktober 2017, då i samband med mordet på en 59-årig kvinna i ett friluftsområde utanför Ulricehamn.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS