Insatsstyrkan slog till - nu släpps de misstänkta

ANNONS
|

Männen hämtades in av polisen tillförhör efter att polisens insatsstyrkaslog till mot en lägenhet i Masthugget i Göteborg ionsdags kväll.

Senare under kvällen anhölls männen misstänkta för grov allmän farlig vårdslöshet efter att högexplosiva ämnen hittades i en lägenhet där en av männen bor.

Enligt polisen kvarstår misstankarna mot männen, men det finns enligt åklagaren inte längre något skäl tilll att de ska vara frihetsberövade.

Åklagaren Håkan Johansson uppger att godset som polisen tog i beslag fortsatt skaundersökas och att den pågående förundersökningen fortsätter.

Misstänkts ha hanterat högexplosiva ämnen

Enligt uppgifter till GP misstänks männen ha hanterat mycket explosiva ämnen.

Enligt vad GP erfar bestod det påträffade materialet bland annat av substansen TATP, ett extremt känsligt, lättexplosivt och oberäkneligt sprängmedel.Det beskrivs dessutom som ganska enkelt att tillverka själv.

ANNONS

Även preparatet HMTD ska ha hittats, liksom tändhattar och krut.

Enligt uppgifter till GP fattade polisen misstankar mot männen redan i måndags.

Startade med tillslag från tullen

Tullkriminalen gjorde dåett oannonserat tillslag mot en lägenheten i Masthugget. En större mängd beslag gjordes och materialet plockades därefter med till tullens lokaler.

Väl där tillkallades polisens bombtekniker och då konstaterades snabbt att delar av godset var extremt farligt att handskas med.

Efter upptäckten av den högexplosiva substansen anlitades den så kallade insatsstyrkan in för att hämta in männensom förmodades vara ägarna till materialet. Det var det som skedde under onsdagskvällen.

Nekar till brott

Två bröderanhölls efter tillslaget misstänka för försök till allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott.

De båda är mellan 30 och 35 år gamla. Ingen av dem är skrivna på den adress där de hämtades in av polisen, men en av dem levde enligt uppgifter i den aktuella lägenheten.

Enligt åklagaren Håkan Johanssonfinns det ingen koppling mellan männen och organiserad gängbrottslighet eller politiska extremistgrupperingar.

– Ingen av demär i någon större omfattning känd av de rättsvårdande myndigheterna. Inte så vitt jag vet just nu i alla fall, har Johansson tidigare uppgett för GP.

Vad GP erfar har de dock en näraanhörig som vid flera tillfällen utretts för bland annat systematisk ekonomiskt brottslighet och som periodvis levt under en hotbild.

ANNONS

Under de inledande förhören nekadede misstänkta männen som nu alltså har släppts fria till brottsmisstankarna.

Åklagaren Håkan Johansson har tidigare ocksåbekräftat uppgifterna om att misstankarna mot männen föddes i samband med att tullkriminalen gjorde ett tillslag mot lägenheten två dagar innan männen hämtades in till förhör.

– Det är riktigt att tullen gjorde en husrannsakan i måndags. Varför de hade intresse av de här individerna vet jag inte. Förmodligen något smugglingsrelaterat. Då upptäcktes visst intressant gods, som man tog med sig, har åklagaren tidigare sagt till GP.

Analyserades av bombtekniker

Även Ingela Östmark, biträdande chef på Tullverket i Göteborg, har bekräftat att hennes grupp var plats med anledning av ett antal postförsändelser som misstänktes innehålla narkotikahade skickats till adressen.

– Väl där observerades föremål som kunde antas vara explosiva. En viss del plockades med och överlämnades till polisen. Precis som brukligt i den här typen av ärenden, har Östmark uppgett.

Bombgruppens analys av det beslagtagna gav alltså upphov till stor oro.

Två dygn senare skickades den regionala insatsstyrkan till Masthugget för att beslagta resten.

Känslig insats

Under tillslaget i onsdags var polisen mycket förtegna om varför man var vid adressen.

– Vi är där för en hämtning på uppdrag av en åklagare. Jag kan inte säga något mer alls om det här. Det kan äventyra hela utredningen och säkerheten för vår personal och allmänheten, berättade Stefan Gustafsson, presstalesperson i Region Väst under insatsen.

ANNONS

Under insatsen stod polisbussar och tungt beväpnade poliser utrustade med hjälmar och från den regionala insatsstyrkan dolda i ett parkeringshus under lägenheten.

Fara för allmänheten

En boende i bostadsområdet berättade då för GP att det har varit flera insatser i området den senaste tiden.

Hon berättar att hon flyttade till området i somras.

– Sedan jag kom hit har det hänt saker konstant. Polisen har varit här minst var tredje vecka.

Åklagaren Håkan Johansson har tidigare sagt att ämnen som polisen anträffade i lägenheten har inneburit en fara för människor som har bott i området där den aktuella lägenheten ligger.

– Det är väl klart att det funnits fara för de närboende, har åklagaren Håkan Johansson tidigare sagt till GP.

ANNONS