Målvaktshjälten Thomas Ravelli kollar in sina gamla fotbollsskor från VM 1994. Nu hotas Idrottsmuseet av ekonomisk kris. Två har sagts upp.
Målvaktshjälten Thomas Ravelli kollar in sina gamla fotbollsskor från VM 1994. Nu hotas Idrottsmuseet av ekonomisk kris. Två har sagts upp. Bild: ADAM IHSE / TT

Idrottsmuseets ekonomiska kris hotar årets Hall of fame

Idrottsmuseet i Göteborg dras åter med stora ekonomiska problem. Två anställda har sagts upp och årets upplaga av prestigefyllda Hall of Fame där stans största idrottsutövare och ledare hyllas ställs troligen in.

ANNONS
|

Idrottsmuseet på Kviberg i Göteborg är ett eldorado för den sportintresserade. Bland samlingarna finns Gais första flagga, pokalen från Frölundas första SM-guld i ishockey 1965, medaljer från Blåvitts UEFA-guld 1982 och inte minst Ingemar "Ingo" Johanssons 61 år gamla världsmästarbälte. Som landets enda olympiska museum har man dessutom unika OS-samlingar.

LÄS MER: Konkurs hotar Idrottsmuseet

Boxaren Ingemar Johanssons världsmästarbälte från 1959 finns att skåda på Idrottsmuseet i Göteborg.
Boxaren Ingemar Johanssons världsmästarbälte från 1959 finns att skåda på Idrottsmuseet i Göteborg. Bild: Björn Olsson / TT

Men i skuggan av glansen från medaljerna har museet från 1983, som drivs av en stiftelse, haft dålig ekonomi under flera år.

Är kris – igen

Så sent som i november 2018 var konkursen nära då pengarna knappt räckte till löner och hyra. Flera externa aktörer ryckte in med ekonomisk stöttning men nu är det kris igen.

ANNONS

LÄS MER: Så fick museet hjälp

– Vi vänder och vrider på slantarna. Trots bidrag och tillskott från sponsorer är det svårt att få en hållbar budget, säger Kristina Engberg, Idrottsmuseets ordförande.

Under senare tid har man även märkt av en coronaeffekt – trots att museet håller öppet är det allt färre som kommer och det blir allt svårare att hålla inkomstbringande aktiviteter.

LÄS MER: Ingos bälte restaureras

Två av tre har sagts upp

Som en följd av den dåliga ekonomin och bristen på arbetsuppgifter har två av tre anställda nyligen sagts upp.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt, men just nu klarar vi inte situationen på annat sätt. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med arbetsuppgifter och pengar, säger Kristina Engberg.

Hon säger vidare att det finns en uppenbar risk för att årets upplaga av prestigefyllda Hall av Fame som var planerad till september måste ställas in, en kombination av pandemin, som bland annat gör det svårt att få till arbetsgrupper, och den svaga ekonomin.

Tunga namn

I uppmärksammade Hall of Fame har det varje år sedan 1999 tagits in nya medlemmar, framstående ledare och utövare inom idrotten som med stora insatser satt Göteborg på kartan.

Bland dem tunga namn som nämnde "Ingo", Patrik Sjöberg, Magnus Wislander, Anders Broström, Helen Alfredsson, Bettan Andersson, Ulrika Knape-Lindberg och Daniel Alfredsson, för att nämna ett fåtal.

ANNONS

– Det är extra trist eftersom 2020 var året då vi planerat att utöka och satsa än mer utåtriktat. Nu lutar det åt att vi tyvärr måste ställa in årets evenemang, säger Kristina Engberg och fortsätter:

– Förutom det gnager oron inför framtiden. Som det ser ut nu räcker pengarna till i höst. Sen vet jag inte. Vi måste få in mer pengar och fortsätta att utveckla verksamheten. Det är en kulturskatt vi har och den måste göteborgarna och alla andra få ta del av även i framtiden, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS