Den första svinröven har slagit ut för året i Botaniska trädgårdens växthus. "Det luktar ganska illa", säger botanist Åsa Krüger. Arkivbild.
Den första svinröven har slagit ut för året i Botaniska trädgårdens växthus. "Det luktar ganska illa", säger botanist Åsa Krüger. Arkivbild. Bild: Meli Pettersson Ellafi

I stället för rosor – nu luktar det svinröv i Botaniska

En högst otrevlig doft har åter spridit sig i Botaniska trädgårdens växthus – det är svinröven som blommar.
– Den har satsat på att imitera kadaver, säger Åsa Krüger som är botanist.

ANNONS
|

Just nu luktar det svinröv i Botaniska trädgårdens växthus. Det beror på att blomman med samma namn har slagit ut, vilket Göteborg Direkt var först med att rapportera.

– Det luktar ganska illa. Dygnet när den är igång är det som värst. Sen avtar det ganska snabbt innan det kommer upp flera blomställningar, säger botanisten Åsa Krüger.

Drakunculus muscivorus, även kallad svinröv, blommar just nu i Botaniska trädgårdens växthus.
Drakunculus muscivorus, även kallad svinröv, blommar just nu i Botaniska trädgårdens växthus. Bild: Botaniska

Blomman, som även är känd under namnet fläckkallan, finns naturligt på flera öar i Medelhavet. För att locka till sig insekter för pollinering försöker den att imitera kadaver.

– Blommor luktar gott när de har pollinerare som äter nektar och söta grejer. Men den här har satsat på att imitera kadaver och få asbaggar och flugor som pollinerar dem. Sen kan det vara ganska så långt mellan varje planta. Det gör att de doftar ganska starkt så att pollinerare känner dem på långt håll, säger Åsa Krüger.

ANNONS

LÄS MER:Körsbärsträden i Göteborg blommar – i februari

Det är så här de har utvecklats för att leva vidare?

– Ja, alla har sin nisch. Det här är lurendrejeri. De erbjuder ingenting till pollinerarna utan härmar bara kadaver till utseendet.

För att säkerställa att växten får vad den vill av flugorna kan de också stänga in dem inuti sig i ett dygn.

– Den är formad som ett litet rör runt bladet. Om flugorna kommer ner där är det jobbigt för dem att hitta ut. Det är för att de ska vara kvar ett tag och snurra runt.

Är lukten så illa att det blir ett arbetsmiljöproblem?

– Nej, det är det inte. Det finns däremot ett par nära släktingar, knölkallor. De kan bli större än svinröven och har mycket starkare doft. Det är en kändis bland lukta illa-gänget och är släkt med svinröven. Då kan man prata om lukt i hela växthuset.

När blommar den?

– Vi hoppas i år. Men det är jättesvårt att säga. Det kan också dröja flera år.

LÄS MER:Krokus, snödroppar och huggormar tror att våren är här

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS