Hundratals gick barnvagnsmarsch mot mödradödlighet

Barnvagnar i hundratal gick på led genom Göteborg. Både kvinnor och män demonstrerade mot mödradödligheten i världen.

ANNONS
|

I demonstrationståget syntes en klar majoritet kvinnor som protesterade på initiativ av RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning. Syfte var att uppmärksamma om orättvisa förhållanden för blivande mödrar på framför allt fattiga platser i världen där problemet är som störst. Det är också en fråga som inte är prioriterad enligt Lanja Rashid, informatör på RFSU.

– Det är en viktig fråga att belysa men ofta hamnar den i skymundan i fattiga samhällen för att vatten, mat och tak över huvudet prioriteras.

Lanja Rashid är dock hoppfull och tror att mödradödligheten kan minskas rejält om resurser omfördelas. Att det är en viktig fråga tycker också demonstranten och sjuksköterskan Christine Ranstrand.

ANNONS

– Jag känner ett ansvar som mamma och kvinna att lyfta de här frågorna.

Med dottern Ines Ranstrand i barnvagnen har hon valt att stå upp för kvinnor som inte har tillgång till svenska självklarheter så som säker abort, preventivmedel och rätt till mödrarvård.

– Jag känner att jag har det så himla bra i Sverige men det har inte alla kvinnor runt om i världen.

I år är det tredje året som Christine Ranstrand deltar och förra året gick hon också med i RFSU.

Att värva medlemmar är också en tanke med demonstrationen där det gick att bli medlem på plats.

– Förhoppningen är att folk ska gå med i RFSU och engagera sig. Vi jobbar med dessa frågor året runt, säger Lanja Rashid.

ANNONS