Lättad. Valet till vilket program hon skulle läsa var svårt, men när Isabella Taghipour väl bestämt sig för estetisk linje fanns det inte så många skolor att välja på längre. "Det var ju tråkigt på ett sätt, men också rätt skönt", säger hon.
Lättad. Valet till vilket program hon skulle läsa var svårt, men när Isabella Taghipour väl bestämt sig för estetisk linje fanns det inte så många skolor att välja på längre. "Det var ju tråkigt på ett sätt, men också rätt skönt", säger hon.

Hon kom in på sitt förstahandsval

Valet av program var det svåraste när Isabella Taghipour skulle välja gymnasium. Men nu är hon nöjd över att ha gått sin egen väg.

ANNONS
|

Det har gått femton minuter sedan Isabella Taghipour fick reda på vilket gymnasium hon kommit in på när vi träffar henne på hennes feriejobb på stadsdelsförvaltningen i Örgryte-Härlanda. Hon är lättad och glad, men inte så förvånad.

– Jag kom in på mitt förstahandsval, men jag var inte så nervös. Jag hade ganska mycket högre betyg än vad som krävdes för att komma in, säger hon.

I höst byter hon Kärralundsskolans korridorer mot estetiska linjen, inriktning bild och form, på Schillerska gymnasiet. Men att det skulle bli hennes förstahandsval var inget lätt beslut.

– Jag visste att jag ville läsa estetisk linje, jag gillar att måla och rita och det är det enda jag vet att jag vill jobba inom. Men samtidigt kände jag mig osäker, jag vill ha något att falla tillbaka på, det kan vara svårt att leva som konstnär, säger hon.

ANNONS

LÄS MER: Här är de populäraste gymnasieskolorna i år

Svårt att välja program

Kompromissen blev estetisk linje med samhällsfördjupning, vilket gör att Isabella Taghipour kan läsa bild och form men ändå ta studenten med samhällskompetens.

– Mitt andrahandsval var Hulebäck, men där är det ren bild och form-linje så jag vågade inte riktigt det. Jag funderade också på att läsa på engelska på IHGR, eftersom jag vill plugga utomlands framöver, men där fanns ju inte bild...

I klassen på Kärralundsskolan var många osäkra in i det sista. Valen stod oftast mellan naturvetenskapligt, samhällsvetenskapligt och ekonomi. Och har man väl bestämt sig för något av de bredare programmen, finns det dessutom väldigt många skolor att välja mellan.

– Estetisk linje finns bara på två skolor, men det var ändå svårt. Jag hade hört både bra och dåligt om Schillerska, jag var där tre gånger på drop in innan jag bestämde mig på riktigt, säger Isabella Taghipour.

"Man ska gå sin egen väg"

Trots att föräldrarna in i det sista försökte få henne att välja ett naturvetenskapligt program, känner hon sig säker på sitt val.

– Jag försöker tänka att det finns många alternativ sen om man ändrar sig, man behöver inte fastna i det man läser på gymnasiet. Om jag inte kände så, hade jag läst natur ändå. Och mina föräldrar har kommit över mitt val nu, även om de första veckorna var väldigt jobbiga för dem, säger hon och skrattar.

ANNONS

Har du något råd till kommande niondeklassare?

– Ja, mitt råd är att man ska gå sin egen väg och inte lyssna så mycket på vart kompisarna ska gå. Och era föräldrar får såklart ge råd, men de får inte påverka det slutgiltiga beslutet. Det måste du ta själv.

ANNONS