Hitta balansen mellan arbete och vila

ANNONS
|

Efter att ha levt ett mer kravlöst och ostrukturerat liv under sommarledigheten kan övergången till vardag kännas motig, eller till och med ångestfylld. Då är det bra att påminna sig om att man troligtvis kände samma sak förra året, och att det ju gick bra den gången.

Förhoppningsvis känner många också viss lust och glädje inför jobbet. Och den omstart som hösten innebär är ett bra tillfälle att stanna upp och känna efter. Reflektera en stund över familjens vardag. Fundera över hur det var förra hösten, och på vad som går att göra annorlunda. Kan ni hitta en bättre arbetsfördelning inom familjen, kan barnen hjälpa till mer, går det att samköra till olika aktiviteter?

ANNONS

När vi kommit en bit in på terminen sänker sig vardagsdimman över oss och vi blir blinda för möjliga förändringar, tuffar bara på och försöker hålla oss flytande.

Ett sätt att behålla något av sommarens mentala lugn är att se till att muta in olika pauser i vardagen.

– För att må bra måste man hitta en variation mellan aktivitet och vila, säger Bosse Angelöw.

Tillåta dig till exempel att ta en timmes lunch istället för att slänga i dig maten på tio minuter. Stick iväg och träna eller träffa vänner även när tvätthögen är stor hemma. De här pauserna är avgörande för vårt välmående.

– Och det är ofta när man gör något annat än jobbar som man kommer på kreativa lösningar på problem.

Bosse Angelöw uppmanar oss också att tänka till en stund varje kväll på allt som gått bra under dagen. Vi glömmer så lätt allt vi faktiskt gjort, och ser bara det vi inte klarat av eller hunnit med. ”Rimliga förväntningar” är ord som han återkommer till, både när det gäller arbetsliv och fritid.

– Det är lätt att man på lördag förmiddag sätter upp en lista, att det och det och det ska jag få gjort. Och sen på söndag kväll ser man allt man inte hunnit med. Titta på vad du faktiskt hann med istället, och på vad du använt din tid till.

ANNONS

Att vi ändå tycker om vardagen är för att människan behöver både arbete och vila för att må bra. Arbete behöver då inte vara lönearbete, betonar Bosse Angelöw. Det är växlingen mellan ansträngning och avkoppling som är nyckeln, både i vardagen och sett över året som helhet. Det ena vore inget utan det andra.

– På något sätt är vi ämnade för aktivitet och återhämtning. Det ger en slags mening åt tillvaron.

1. Påverka det du kan påverka.

2. Undvik det du inte kan påverka.

3. Det du vare sig kan påverka eller undvika får du ändra förhållningssätt till – ”gilla läget”.

Källa: Bosse Angerlöw

* Se arbetssökandet som ett arbete. Lägg upp rutiner, bestäm hur många timmar du ska jobba varje dag. Tillåt dig därefter att vara ledig, annats blir arbetssökandet lätt ett dygnet-runt-jobb. Även arbetslösa ska kunna känna att det är skönt att det är fredag.

* Max fyra till sex timmar per dag är rimligt att söka arbete. Därefter kan du till exempel planera in träning du mår bra av – fysisk eller mental.

* Ovissheten är något av det värsta med att vara arbetslös. Det är nedbrytande att inte veta om eller när man kommer att få ett jobb. Därför måste du skapa din egen visshet. Fundera på a) vad som är det värsta som kan hända – troligtvis att det går väldigt lång tid utan att du får jobb. Hur kan du hantera det? Och b) vad är det bästa som kan hända, och vad kan du göra för att uppnå det?

* Prata med andra i samma situation. Många som har jobb är stressade för att de har för mycket att göra. Bara de som är arbetslösa kan förstå hur stressande det är att ha för lite att göra.

* Att vara arbetssökande tär ofta på självförtroendet. Sök dig till människor som tror på dig, som kan stötta och uppmuntra dig. Att hitta ett nytt jobb kan vara en lång process. Ta ett steg i taget och lägg märke till det du får gjort. Är du rädd till exempel för att ringa en möjlig arbetsgivare - så gör det ändå. Tänk ”jo jag kan”. Se dig själv som en värdefull person. Vi har alla samma värde oavsett om vi har jobb eller inte.

Källa: Bosse Angerlöw

ANNONS