"Håll käft om du vill komma levande härifrån"

ANNONS
|

När det stora brottmålet började i Göteborgs tingsrätt var endast en av de tolv åtalade på plats. Det var den 32-årige vaktchefen, åtalat för misshandel och övergrepp i rättssak som var den första av sammanlagt tretton åtal mot tolv personer.

- De som påstår att jag misshandlat någon ljuger, sa han och förnekade anklagelserna.

Samma inställning har vaktchefen till alla övriga tio åtalspunkter mot honom som ska behandlas under den 15 dagar långa rättegången.

Förmiddagen ägnades åt en händelse som utspelade sig 29 maj 2010, samma kväll som ett mord begicks på Nivå.

En man i 30-årsåldern berättade i vittnesmålet om hur han satt med ett kompisgäng i Nivås vip-rum. Ett sällskap bredvid var stökigt och till slut trillade en person över ett bord som gick sönder och spritflaskor for i golvet.

ANNONS

"Dunkade mitt bakhuvud i väggen"

Vakterna tog med sig flera av de inblandade ner i, det numera ökända, Red room i källaren på Nivå där många av misshandelsfallen påståtts ha ägt rum.

Målsäganden berättade lugnt och sakligt om hur han misshandlades av vaktchefen i källarrummet.

- Vi beordrades att ställa oss efter väggarna och det var lugnt tills vaktchefen kom in. Han var vansinnig och skrek "Fattar ni inte vad ni har ställt till med era djävla fittor", sedan dunkade han mitt bakhuvud i väggen och tog strupgrepp, det gjorde ont och jag hade svårt att andas.

Minnesluckor av alkohol

Vaktchefen ska enligt målsäganden ha sagt "håll käft om du vill komma levande härifrån".

Vaktchefens advokat Hans Gaestadius sköt in sig på målsägandes alkoholkonsumtion och minnesluckor.

Målsäganden säger att han inte var särskilt berusad men att de hade beställt in spritflaskor som stod på bordet. Han erkänner att minnesbilden av händelsen kan vara lite oklar eftersom det var så längesen.

Advokaten ifrågasatte om minnesbilden stämde överens med anmälan som skeddes på plats kvällen den 29 maj 2010.

Hävdar säkerhetsskäl

Vaktchefen hävdade i förhöret med honom att han förde ner personerna i källarlokalen av säkerhetsskäl. Han ville dessutom utreda vad som hänt. Någon klarhet fick han inte och slussade ut de 5-6 personerna på gatan.

ANNONS

Allt gick relativt lugnt till menade han.

- Inget våld över huvud taget användes. Det är jag säker på, det hela var över på fem minuter.

Efter vakternas första ingripande på Nivå försökte målsäganden komma in på nattklubben Push, som har samma ägare som Nivå. I rätten säger vaktchefen att han då var på väg att göra ett omhändertagande och kontakta polisen, men då hände något. Inne på Nivå ljöd ett skott och människor började skrika i kommunikationsradion. En person hade blivit mördad inne på nattklubben.

"Konstigt nog stod han upp"

Förutom vaktchefen och den målsägande förhördes två av målsägarens vänner i rättssalen. Den första av dem, som är elitspelare inom en av våra största bollsporter, har tydliga minnesbilder av en misshandel.

- Vakten dunkade in hans bakhuvud i betongväggen tre-fyra gånger. Det var rejäla smällar, så att det liksom ekade i rummet. Konstigt nog lyckades XX (målsägaren, reds.anm.) stå upp. Men han är ganska stark.

Det andra vittnet var väldigt säker i sitt utpekande av den 32-årige vaktchefen. När han fick se mannen sa vittnet:

- Ja, det är han, den aggressive vakten. Det är ingen tveksamhet. Det var han som brukade det här övervåldet.

ANNONS

Vittnet berättar att han träffade målsägaren på en lunch dagen efter den påstådda misshandeln.

- Då var han blå i ansiktet, säger han.

Rättegången fortsätter under tisdagen med vittnesmål. Sammanlagt ska rättegången hålla på i femton dagar där de övriga elva åtalade ska höras.

ANNONS