Här slåss KD för sin politiska existens

Kristdemokraterna står inför kanske sin svåraste utmaning i modern tid inför riksdagsvalet. Men även i Göteborg krisar partiet och riskerar att åka ur fullmäktige.
– Vi måste bli bättre på att komma ut med vår politik, säger kommunalrådet David Lega (KD).

ANNONS

– Det är inte rätt. Kristdemokraterna hör hemma i riksdagen, säger en äldre man som stannar till vid Kristdemokraternas tält utanför Stora teatern.

Mannen syftar på partiets rekordlåga stöd som synts i flera opinionsmätningar hela året.

Visserligen låg partiet exakt på spärren i GP/Sifos senaste riksmätning, men innan det har partiet konsekvent legat under spärren i alla mätningar i år.

David Lega, partiets toppkandidat i Göteborg, uppmanar mannen att lägga sin röst på KD.

Men mannen menar att det vore en bortkastad röst, i och med att partiet riskerar att varken komma in i fullmäktige eller riksdagen.

ANNONS

– Annars hade jag stödröstat på er, säger han och lämnar tältet.

"Göteborgarna är missnöjda med styret"

I stan pågår Göteborgs kulturkalas och David Lega, tillsammans riksdagskandidaten Hampus Hagman, jobbar hårt för att vända det prekära läget.

Varför har ni hamnat i det här läget?

– Jag tror att göteborgarna är missnöjda med styret och jag är rädd att man har svårt att skilja på partierna. Eftersom samma partier har styrt Göteborg i ett kvarts sekel så blir det lätt så att vad man än röstar på så blir det likadant, men det är för att vi inte fått chansen, säger David Lega.

Lega (KD) kan bli ensam i fullmäktige

Även lokalt har trenden varit nedåtgående, precis som på riksnivå.

I alla GP/Sifos lokala mätningar utom den senaste har partiet legat under tvåprocentsspärren. I den senaste ligger partiet på exakt två procent.

Ett sådant resultat skulle kunna betyda att David Lega sitter på ensamt KD-mandat efter valet, utan partikollegor.

– Nu låter det som att man får en dålig siffra och väljer att kritisera undersökningen, men det är inte det jag vill göra. Många av våra väljare är äldre och då blir det svårt att göra en onlineenkät. Sedan finns det en övre åldersgräns på den, 79 år, då tappar man mycket i våra viktigaste frågor som hemtjänst och äldreboendefrågor, säger David Lega.

ANNONS

Finns det anledning att vara självkritisk?

– Vi måste bli bättre på att komma ut med vår politik. Jag tror att alla små partier har svårt att komma ut med sin politik mellan val, det är lättare att fråga S och M vad de tycker, och vi små partier fastnar lite i flödet bakom de stora.

Du säger att ni måste bli bättre, har ni haft svårt att nå ut till de breda massorna?

– Kanske. Möjligen är det så att det är först när man bildar familj som man börjar tänka på de frågorna som vi driver. Det är då man blir orolig över hur barnen har det i förskolan, eller hur vården ser ut. Men om du inte är i de åren där du oroar dig över det, då kanske du inte är lika intresserad av våra förslag.

"Vi är ganska breda"

Att partiet skulle driva för smal politik är inget som David Lega håller med om.

Han säger att KD lagt 132 förslag under mandatperiodens gång och partiet har stakat ut sju lokala huvudfrågor som man driver.

Det handlar om näringslivsklimat, civilsamhälle och föreningsliv, tillgänglighet, äldreomsorg, trygghet, förskola och skärgård.

– Vi är ganska breda, men det är också viktigt för ett litet parti att våga hålla en linje, annars framstår vi kanske som splittrade, säger David Lega.

ANNONS

"Jag tror inte vi kommer att åka ur"

Trots tuffa opinionssiffror menar David Lega att partiet har goda förutsättningar att göra ett bra val. Själv tror han att det kommer att gå bättre lokalt än på riksnivå.

– Jag tror inte att vi kommer att åka ur.

Vad är målet?

- Vi kommer att få 0,2 mer än riks. Då blir jag jättenöjd.

4,2 procent?

Nej, 4,8 procent. Det är vårt mål. När Ebba går jättebra, då rider vi på det. Går det dåligt då är det klart att vi drabbas.

Hur ska ni vända trenden?

– Om Sarah Sjöström innan alla sina lopp får svara frågan "kommer du att komma sist?" eller "kommer det att gå hyfsat?", då blir det en viss skillnad. Det viktiga för oss är att vi får fortsätta prata om våra frågor, om värdigheten för våra äldre, om att vi har en hemtjänst som ligger efter, och att bangrupperna är så stora att barnen inte blir sedda. Får vi det är jag övertygad att vi får ett bra resultat.

Magnus Hagevi är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet och expert på Kristdemokraterna.

Statsvetare: "Lite förvånande"

Han menar att KD:s öde i Göteborg hänger tätt ihop med riksresultatet. Generellt sett brukar två tredjedelar av väljarkåren rösta på samma parti både lokalt och riks.

ANNONS

– När det går knackigt på riksnivå, då går det även knackigt på lokalnivå, säger han.

Den sista tredjedelen är en väljargrupp som antingen anser att det finns ett annat parti med bättre kommunalpolitik, eller så har man flera partier som man kan tänka sig att rösta på riksdagsvalet. I det fallet lägger man den lokala rösten på sitt andra val.

– Men KD har ganska få som kan tänka sig att rösta på partiet på riksnivå, och dessutom ganska få som tycker att det är det näst bästa partiet, förklarar Magnus Hagevi.

KD har rent historiskt en väldigt homogen väljarkår. Det är framförallt väljare med kyrklig eller frikyrklig bakgrund som stöder partiet.

Sett utifrån ett storstadsperspektiv är förutsättningarna mycket bättre i Göteborg än i andra storstäder, något som kan vara en fördel för KD i valet.

– Om man jämför med Malmö och Stockholm skulle KD ha det lättare i Göteborg. Göteborg är en förhållandevis religiös storstad, det finns mycket frikyrkor och det är många som kommer från bibelbältet i Västra Götaland. Det är lite förvånande att det går så knackigt, potentialen borde finnas där, konstaterar Magnus Hagevi.

ANNONS