Här paddlar tomteklungan mot Feskekörka

Befann du dig i närheten av Mölndalsån och råkade se en grupp tomtar glida förbi kan du vara lugn – du såg inte i syne. Det var årets tomtepaddling som passerade och förutom tomtarna gled också en julgran fram på vattenytan.

ANNONS
|

Årets tomtepaddling tog under lördagen sjutton tomtar och en julgran ända till Feskekörka. I gruppen av entusiaster fanns paddlare i alla åldrar, bland andra julgranen Alina Glimmerhav, 11 år, som dragit in sin pappa Daniel i sporten.

– Jag fastnade för SUP förra sommaren på vattenfestivalen i Malmö där de hade pröva på-tillfällen. Jag fastnade för sporten för att man får utmana sig själv hela tiden, förklarar hon.

Tomtepaddlingen ägde rum för sjätte året. Via ett evenemang på Facebook bjöds alla in som ville medverka och den som ville kunde skänka en slant till Musikhjälpen.

– Det har varit bra längs hela vägen. Vi hjälps åt och det har varit kul med alla som står och vinkar och filmar, särskilt på Liseberg. Vi har också fått se många fina båtar och byggnader, berättar Alina Glimmerhav.

ANNONS

Stå upp-paddling

SUP står för stand up paddleboarding. Man står upp på en stor surfbräda och paddlar med en enbladig paddel.

De allra vanligaste typerna av paddling är plattvattenpaddling (lugna vatten utan vågor), touring, surf (som att surfa på vågor fast med paddel), racing, SUP-yoga och SUP-fitness, men det finns fler.

När man tävlar ingår flera grenar, varav tre är ”technical”, sprint och distans.

Sporten kom till Sverige 2010 och är den snabbast växande vattensporten i världen.

Vid målgången utanför Feskekörka var det redan kolsvart. Klockan hade hunnit passera solnedgång och lite till.

Hur har du förberett dig?

– Jag tävlar i SUP!

Hur har det gått för pappa under dagen?

– Han är faktiskt ganska duktig, fastän han bara hållit på i ett halvår.

I en tomteparad krävs förstås en som tar på sig rollen som julgran och det gjorde Alina Glimmerhav.
I en tomteparad krävs förstås en som tar på sig rollen som julgran och det gjorde Alina Glimmerhav. Bild: Angelica Glimmerhav

Alina Glimmerhav berättar att man behöver både mycket styrka och teknik i sporten, fast mest är det teknik som behövs.

– Man måste använda benen för att få upp styrkan i ryggen, och armarna trycker på paddeln så att den rör sig i vattnet och det gör att brädan flyter fram, förklarar hon.

Hon har två brädor just nu, eftersom man måste byta storlek allteftersom man växer och blir tyngre.

– Är man för stor för sin bräda sjunker den och då blir det tungt att paddla.

Sporten har inte bara inneburit tävlingar, som ett SM redan förra året, utan också nya kompisar. De gamla vännerna håller på med fotboll och gymnastik.

Har du frusit under dagen?

– Jag kände att det var iskallt i vattnet när jag satte mig ner. Men jag har haft våtdräkt, våtvantar och våtskor på mig. Det är lättare att hålla värmen med våtdräkt än med torrdräkt, förklarar hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS