Många svenskars beteende brister vid hav och sjöar.
Många svenskars beteende brister vid hav och sjöar. Bild: Victoria Petersson

Här är badfällorna du ska akta dig för

Svenska livräddningssällskapet menar att många svenskar beter sig bristfälligt i havs- och sjömiljöer. De flesta drunkningsolyckorna sker på grund av en överskattning av den egna förmågan och ett "det händer inte mig"-tänk.

ANNONS
|

Förra sommarens extremvärme satte sina spår i drunkningsstatistiken. Under juni månad 2018 miste 18 personer sina liv i en drunkningsolycka. I år var det, under samma tidsperiod, fem personer som avled, enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet.

– Ju varmare det är desto mer folk är det som söker sig till vattnet, även de som normalt sett inte badar och är rätt okunniga. De utsätter sig då för stora risker, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

Överskattar sin förmåga

"Antalet omkomna vid drunkningsolyckor är på en nivå som måste betraktas som helt oacceptabel för ett land som Sverige", står det i Svenska livräddningssällskapets årssammanställning av drunkningsstatistiken för år 2018.

ANNONS

En av de främsta anledningarna till att drunkningsolyckor förekommer är att personer överskattar sin egen förmåga och inte kopplar ihop de risker som finns med sitt eget agerande. Ett "det händer inte mig"-tänk, menar Karin Brand. Exempel på ett sådant agerande kan vara att personer ger sig ut på en längre simtur än vad de är kapabla till eller struntar i flytvästen under båtturer.

Väder spelar roll

Årets svalare sommar tycks vara en stor anledning till varför drunkningsstatistiken är betydligt lägre i år. Vädret spelar alltså en viktig roll. Svenska livräddningssällskapet har också lyft olika initiativ, vilket de säger kan ha hjälpt medvetenheten.

– Vi tror att kampanjer i sociala medier och flytvästkampanjen kan göra skillnad, säger Karin Brand.

"Vi är faktiskt ett i-land"

Men fortfarande ser Svenska livräddningssällskapet brister i svenskars beteende i havs- och sjömiljöer och många tillbud sker, även om de oftast slutar väl.

– Vi är faktiskt ett i-land, där vi tycker att vi har det så förunnat med att lära oss att simma och är relativt högutbildade. Beteendet borde varit så mycket bättre än vad det är, säger Karin Brand.

Män och pojkar är överrepresenterade i statistiken. Av de drunkningar som skedde under juni 2019 var samtliga av de avlidna män eller pojkar.

ANNONS

Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar följande i samband med bad:

• Simma och bada tillsammans med simkunniga.

• Simträna och motionera där du bottnar.

• Testa din simkunnighet, först inne sedan ute.

• Barn under sex år och ej simkunniga barn och vuxna, behöver ständig övervakning och ska alltid finnas på en armlängds avstånd.

• Låt inte syskon och/eller ej simkunniga vuxna övervaka barnen.

• Se till att ha flythjälpmedel nära tillhands om olyckan är framme.

• Lär dig grundläggande första hjälpen vid drunkning.

• Lär dig hjärt- och lungräddning.

• Om ni vill koppla av med en bok eller korsord, läsplatta eller sociala medier, gör upp ett schema om vem som har koll på barnen. Ta inte för givet att ”den andre har koll”!

• Undvika att dricka alkohol i samband med bad.

• Sök upp informationsskyltar som beskriver lokala förutsättningar

ANNONS